Αφιέρωμα Road Trips: Ήπειρος

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα σχετικά σύντομο ταξίδι, με πανέμορφα τοπία, αλλά και με απαιτητικές διαδρομές, στις οποίες το X-Trail της Nissan ανταποκρίθηκε με άνεση.  

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (79 χλμ.)

Κάστρα, πέτρινα χωριά και γεφύρια, μια ονομαστή λίμνη και ένα ορμητικό ποτάμι. Το ταξίδι μας, που ξεκινάει από τα πανέμορφα Ιωάννινα και περιλαμβάνει  το Μονοδένδρι και την Αρίστη (στο δυτικό Ζαγόρι), την Κλειδωνιά (κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη) και ολοκληρώνεται στην Κόνιτσα, τα έχει όλα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ξεκινήστε από την πόλη των Ιωαννίνων, κάνοντας μια βόλτα με το αυτοκίνητο στον παραλίμνιο δρόμο. Ακριβώς πάνω στη λίμνη βρίσκονται τα τραπέζια του ιταλικού εστιατορίου «Spuntino» (Διονυσίου Σκυλοσόφου 6, τηλ. 26510-73984), όπου θα ευχαριστηθείτε χορταστικές μακαρονάδες, δροσερές σαλάτες και ενδιαφέροντα antipasti, με τη συνοδεία επιλεγμένων εμφιαλιωμένων κρασιών. Μη φύγετε από την πόλη αν δεν περπατήσετε στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Από τα λίγα εναπομείναντα κάστρα στη χώρα που κατοικείται ακόμη. Είναι μια ζωντανή καστροπολιτεία, με σπίτια με αυλές, καφέ και μαγαζιά. Δείτε στη νοτιοανατολική ακρόπολη Ιτς Καλέ το Φετιχιέ Τζαμί, δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, και τον τάφο του Αλή Πασά και στη βορειοανατολική ακρόπολη το τζαμί του Ασλάν. Εντός του κάστρου λειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (τηλ. 26510-39580, εκτός Τρίτης, 08.30-16.00, είσοδος 3 ευρώ). Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως και τον 19ο αιώνα.

Στο πετρόκτιστο Ιτς Καλέ βρίσκεται και το Μουσείο Αργυροτεχνίας (τηλ. 26510-64065, εκτός Τρίτης, 10.00-17.00, είσοδος 4 ευρώ). Οι εκθεσιακοί χώροι διηγούνται την πλούσια ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. Παραδοσιακές τεχνικές, μοτίβα διακόσμησης και διαδικασίες επεξεργασίας υλικών παρουσιάζονται στον επισκέπτη μαζί με μια εκτενή συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Προτού αναχωρήσετε από το κάστρο, καθίστε για καφέ ή τσίπουρο με μεζέ στο «Ιτς Καλέ καφέ» ( τηλ. 26510-64206) με την όμορφη θέα στα γύρω βουνά.

Από το κάστρο ακολουθήστε τον δρόμο στη δυτική όχθη της λίμνης των Ιωαννίνων προς αεροδρόμιο και Κόνιτσα. Μετά από 17 άνετα χιλιόμετρα θα στρίψετε προς Ζαγόρι, όπου ο δρόμος θα αρχίσει να γίνεται ανηφορικός και φιδογυριστός. Αφού διασχίσετε περίπου 30 χλμ., θα φτάσετε στο πρώτο χωριό του Ζαγορίου, τους Ασπραγγέλους. Κάντε απαραιτήτως μια στάση στην ταβέρνα «Βιργινία» (τηλ. 26530-22628), όπου η ιδιοκτήτρια σερβίρει ζαγορίσιες πίτες με χοντρό, χωριάτικο, χειροποίητο φύλλο και καλοψημένα κρεατικά.

Ο δρόμος προς το Μονοδένδρι συνεχίζει ανηφορικός και με στροφές, περνώντας από το χωριό Βίτσα, και καταλήγει στον προορισμό σας έπειτα από 11 χλμ. Περπατήστε για 10 λεπτά στο καλντερίμι για να φτάσετε στη μονή της Αγίας Παρασκευής, από την αυλή της οποίας θα έχετε μοναδική θέα στη χαράδρα του Βίκου. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει μονοπάτι–σύρριζα στον γκρεμό, πάνω από τη χαράδρα– που οδηγεί από τη μονή στη θέση Σπιτάλια. Έπειτα από 15 λεπτά και αρκετή αδρεναλίνη, φτάνετε σε ένα σημείο όπου η θέα κόβει την ανάσα. 

Αναχωρώντας από το Μονοδένδρι, κατευθυνθείτε στα  Άνω Πεδινά (8 χλμ.) για να χαλαρώσετε σε αυτό το πανέμορφο χωριό με τα πέτρινα σπίτια. Στον ξενώνα Amaryllis Guest House (τηλ. 26530-71132, amaryllishouse.gr, από 65 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό, 75 ευρώ με πρωινό) θα διαλέξετε ένα από τα οκτώ δωμάτια με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα γαλλικά έπιπλα, τις απλίκες, τον διακριτικό φωτισμό, τα πουπουλένια μαξιλάρια και τα σατέν σεντόνια. 

Την επόμενη μέρα, σας περιμένουν 14 απαιτητικά χιλιόμετρα μέχρι την Αρίστη. Τρία χιλιόμετρα αφού προσπεράσετε το χωριό, στον δρόμο προς Πάπιγκο, θα συναντήσετε τον Βοϊδομάτη ποταμό και τη γέφυρα της Αρίστης. Το μονότοξο τσιμεντένιο γεφύρι κατασκευάστηκε το 1923 και υπάρχουν άλλα ομορφότερα στα Ζαγοροχώρια, αλλά το φυσικό τοπίο και τα ορμητικά νερά συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Από εδώ ξεκινούν πολλές φορές οι διαδρομές rafting, αλλά και ένα εύκολο μονοπάτι 5,5 χλμ. που πηγαίνει παράλληλα με τον Βοϊδομάτη μέχρι τη γέφυρα της Κλειδωνιάς.

Εσείς όμως θα ξαναπάρετε τον δρόμο για την Αρίστη και έπειτα από δέκα χιλιόμετρα με στροφές και στενό δρόμο, αλλά σαγηνευτικό φυσικό περιβάλλον, θα οδηγηθείτε στην Κλειδωνιά και στο ομώνυμο πανέμορφο γεφύρι, λίγο πριν από το χωριό. Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι χτίστηκε το 1853 και από κάτω του δημιουργούνται μικροί καταρράκτες. Από εδώ θα βγείτε πάλι στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Κόνιτσας και σε 15 χλμ. θα φτάσετε στην Κόνιτσα. 


Ταξιδεύοντας με το X-Trail της Nissan

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιλογή μας για τα Ιωάννινα και την Κόνιτσα ήταν το X-Trail, το μεγάλο SUV της Nissan, το οποίο παρέχει αξιοσημείωτη άνεση τόσο οδηγικά όσο και χωροταξικά. Επιλέξαμε να ταξιδέψουμε οδικώς από την Αθήνα, καλύπτοντας 411 χλμ. μέχρι τα Ιωάννινα, που ήταν αρκετά, όμως η καλή ποιότητα κύλισης του ιαπωνικού SUV κάνει το ταξίδι άνετο για τους επιβάτες, ενώ ο νέος 1.700άρης diesel κινητήρας κρατά τη μέση κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.

Περνώντας από το Ρίο-Αντίρριο, εκμεταλλευτήκαμε έναν από τους πρώτους οργανωμένους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) της περιοχής για μια στάση και κατόπιν συνεχίσαμε τον δρόμο μας προς την Αμφιλοχία και την Άρτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, το σύστημα ανάρτησης απορροφούσε όλες τις ανωμαλίες του δρόμου, ενώ η λίμνη Παμβώτιδα ξεπρόβαλε γρήγορα, χάρη στο υψηλό ανάστημα του X-Trail.

Αφήνοντας πίσω μας την πόλη της Ηπείρου, κατευθυνθήκαμε προς την Κόνιτσα, όπου το σύστημα τετρακίνησης φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο ώστε να εξερευνήσουμε όμορφα τοπία και ανόθευτες τοποθεσίες.

            

Nissan X-Trail: ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

To Nissan X-Trail μάς επανασυστήθηκε πριν από δύο χρόνια με ανανεωμένη εμφάνιση. Ανέκαθεν το μεγάλο SUV της ιαπωνικής εταιρείας αποτελούσε τον καλύτερο σύντροφο για εξορμήσεις με την οικογένεια, χάρη στην ευρύχωρη καμπίνα και στο σύστημα τετρακίνησης. Παράλληλα, η καλή ποιότητα των υλικών και η ευχάριστη κύλιση το κατατάσσουν αυτομάτως στα ταξιδιάρικα μοντέλα της αγοράς. Πρόσφατα, η μηχανολογική γκάμα του μοντέλου εμπλουτίστηκε με νέους αποδοτικούς turbo κινητήρες, όπως είναι ο βενζινοκινητήρας των 1.300 κυβικών εκατοστών, καθώς και ο νέος 1.7 diesel κινητήρας, δίνοντας νέα «πνοή» στο X-Trail. Προαιρετικά, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης δύο επιπλέον καθισμάτων στο πίσω μέρος τους εσωτερικού, φτάνοντας τις επτά θέσεις, μειώνοντας ωστόσο τον χώρο αποσκευών των 565 λίτρων. H Nissan προσφέρει το X-Trail και σε δικίνητες εκδόσεις, με την τιμή του να ξεκινάει από τα 25.490 ευρώ με το εξοπλιστικό πακέτο Energy και τον πετρελαιοκινητήρα 1.7 dCi των 150 ίππων. Για την επταθέσια διάταξη, το κόστος φτάνει τα 26.390 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή