Αφιέρωμα Road Trips: Ρούμελη

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιπέτεια είναι στη φύση του Jeep Compass, γι’ αυτό ανεβαίνουμε σε αγέρωχα ψηλά βουνά, αναζητώντας αυθεντικά παραδοσιακά χωριά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (273 χλμ.)

Μια απόδραση από την Αθήνα με προορισμό τον Άγιο Αθανάσιο περνάει από την Αμφίκλεια, την Αγόριανη και την Παύλιανη και περιλαμβάνει  πυκνά δάση και μικρά χωριά με φιλόξενες ταβέρνες και καλά κρεατικά.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ξεκινώντας από Αθήνα, θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για 108 χλμ. μέχρι το Κάστρο. Εκεί θα πάρετε την έξοδο για Λιβαδειά και θα σας απομένουν 63 χλμ. μέχρι τον προορισμό σας, το χωριό Αμφίκλεια. Περνώντας από τη Λιβαδειά, μη βιαστείτε να απομακρυνθείτε. Δεν είναι μύθος το ότι η επαρχιακή πόλη διαθέτει τα πιο νόστιμα κρεατικά: μια δοκιμή στο ψητοπωλείο «Κοψίδια» (Στρατηγού Ιωάννου 97, τηλ. 22610-88100) θα σας πείσει. Φτάνοντας στην Αμφίκλεια, καθίστε για καφέ στο πέτρινο και ψηλοτάβανο «The Factory» (Εθνικής Αντιστάσεως τηλ. 22340-23414). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας (κεντρική πλατεία, τηλ. 22340-23044, Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00), έργο του τοπικού λαογραφικού συλλόγου, με αναφορές στην παρουσία του ψωμιού στη ζωή του ανθρώπου, αλλά και πολλά εργαλεία, διαφορετικά σχήματα και σχέδια ψωμιών.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο χωριό Πολύδροσο, βρίσκεται το Οινοποιείο Αργυρίου (τηλ. 22340-29616), όπου μπορείτε έπειτα από συνεννόηση να το επισκεφτείτε, να περιηγηθείτε τους χώρους και να δοκιμάσετε τα κρασιά που παράγουν. Για διαμονή οδηγήστε μέχρι την Αγόριανη (15 χλμ. από Πολύδροσο) και τον ξενώνα «Το μπαλκόνι της Αγόριανης» (τηλ. 22340-61127, balcony.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Με ξύλινα δάπεδα, ζεστές φλοκάτες και θέα στο βουνό, ο ξενώνας είναι ιδανικός για ήρεμη και ήσυχη διαμονή. Περπατήστε στην πλατεία του χωριού και από εκεί ακολουθήστε το μικρό, σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. Τα κρύα νερά δεν σταματούν στιγμή να τρέχουν και γύρω γύρω η βλάστηση είναι πυκνή. Για φαγητό κατευθυνθείτε στην ταβέρνα «Η Γκρίζα Αρκούδα» (τηλ. 22340-61277) για παϊδάκι προβατίνα, μανιταρόσουπα, κοκκινιστό με μακαρόνια και πολλά ακόμα, ανάλογα με την εποχή.

Από την Αγόριανη μέχρι την Παύλιανη η απόταση είναι 44 χλμ. και ο δρόμος έχει αρκετές στροφές. Θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα για να φτάσετε στο χωριό και στον ιδιαίτερο ξενώνα Vasilikia Mountain Farm (τηλ. 22310-82992, vasilikia.gr, από 160 ευρώ το δίκλινο). Ο ξενώνας διαθέτει 10 διαφορετικές επιλογές για διαμονή, όλες πολύ ξεχωριστές: από τα ξύλινα cottages και το loft με πατάρι μέχρι τις καλύβες με τζαμαρία και το διαμορφωμένο τροχόσπιτο.

Αν θέλετε να κάνετε μια σύντομη και εύκολη πεζοπορία μέσα στη φύση, το Πάρκο Αναψυχής και το Αισθητικό Δάσος, ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Παύλιανη, είναι το ιδανικό σημείο. Το μονοπάτι είναι πολύ φροντισμένο, με ξύλινες πινακίδες, και θα δείτε νερόμυλο, ξύλινα παγκάκια και γεφυράκια, και όλα αυτά μέσα σε πυκνό δάσος. Μετά την πεζοπορία, πιείτε τον καφέ σας στο «Καταφύγιο Οίτη» (Βρύζες, 8 χλμ. από την Παύλιανη, στον δρόμο για Στρόμη, τηλ. 22650-62496) και συνοδεύστε τον με κάποιο από τα σπιτικά γλυκά που σερβίρονται.

Για να φτάσετε στο χωριό  Αθανάσιος Διάκος, σε υψόμετρο 1.050 μ., στις πλαγιές των Βαρδουσίων, θα πρέπει να οδηγήσετε για άλλα 20 χλμ. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε τον ανδριάντα του ήρωα του 1821 (εικάζεται ότι σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο πατέρας του ήρωα και το 1959 μετονομάστηκε από «Άνω Μουσουνίτσα» σε «Αθανάσιος Διάκος»). Ψητά κρεατικά, ενίοτε και σούβλα, θα βρείτε στην ταβέρνα «Μετερίζι» (τηλ. 22650-63201).


Ταξιδεύοντας με το Jeep Compass

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το ταξίδι μέχρι την Παύλιανη είναι περίπου δυόμισι ώρες και το πρώτο μέρος της διαδρομής περιλαμβάνει τη σύγχρονη εθνική οδό (Ε75), όπου το Jeep Compass ταξίδεψε ευχάριστα και άνετα στο οδόστρωμα του αυτοκινητόδρομου.

Στην έξοδο προς Κάστρο συναντήσαμε τον επαρχιακό δρόμο με γενναιόδωρα όρια ταχύτητας, ωστόσο το δίκτυο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, κάτι που ανέλαβαν –σε μεγαλύτερο βαθμό– τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης και ασφαλείας του Compass. Χρειάστηκε μια μικρή στάση στην Αμφίκλεια, για να ξεκουράσουμε τόσο τους επιβάτες όσο και το μοτέρ των 1.400 κυβικών εκατοστών, απόδοσης 170 ίππων.

Στη συνέχεια, στο ύψος του Μπράλου, χαράξαμε πορεία προς την Οίτη. Για ακόμα μία φορά συνειδητοποιήσαμε ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο ταξίδι, μια και το Jeep Compass εξοπλίζεται με το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων. Η πρόσφυση του μεσαίου SUV της Jeep είναι υποδειγματική, με το σύστημα τετρακίνησης να εξασφαλίζει ασφαλή ανάβαση στον τελικό μας προορισμό, την Παύλιανη. Παράλληλα, το Jeep Compass ξεχωρίζει από τα υψηλής ποιότητας υλικά τους και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του.                  

Jeep Compass: Αυθεντική εμπειρία

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το νέο Jeep Compass ενσωματώνει όλα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της Jeep. Εκτός από την επιβλητική του εμφάνιση, είναι και πολύ ικανό εκτός δρόμου, χάρη στα δύο συστήματα μόνιμης τετρακίνησης, το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαθέσουν το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό που τη χρειάζεται. Και τα δύο ενσωματώνουν το σύστημα διαχείρισης πρόσφυσης Jeep Selec-Terrain, που προσφέρει πέντε διαφορετικές ρυθμίσεις λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Κάτω από το καπό διαθέτει κινητήρες βενζίνης και diesel από 1.4 με 140 ίππους έως και 2.0 έως 170 PS. Παράλληλα φέρει εκδόσεις με κίνηση μόνο στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς, καθώς και με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή με το νέο 9άρι αυτόματο κιβώτιο. Το μήκος του φτάνει τα 4,39 μ., ο χώρος αποσκευών είναι 438 λίτρων και διαθέτει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες.                               

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή