Νέο γεωτρύπανο προμηθεύεται η Αγκυρα

Νέο γεωτρύπανο προμηθεύεται η Αγκυρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τη ρητορική έντασης ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, τις οποίες αναμεταδίσει το πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη εκ μέρους της Ελλάδας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της.

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».  

Και τόνισε ότι η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στη Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγη ώρα μετα τις επίσης σε υψηλούς τόνους αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τις επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ «μη νόμιμες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του στην Άγκυρα, συντηρώντας τους υψηλούς τόνους των Τούρκων αξιωματούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή