Αναίρεση απόφασης υπέρ της «Κέκροψ» ζητεί το Δημόσιο

Αναίρεση απόφασης υπέρ της «Κέκροψ» ζητεί το Δημόσιο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση θα λάβει, όπως φαίνεται, η υπόθεση της ιδιοκτησίας της έκτασης των περίπου 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό, γνωστή ως περιοχή «Λατομείου», που διεκδικεί η εταιρεία Κέκροψ από το ελληνικό Δημόσιο επί 31 χρόνια. Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, εντέλει το Δημόσιο κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή αίτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου για την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε δεχθεί την έφεση της «Κέκροψ».

Πριν από λίγους μήνες, το Εφετείο φαινόταν να βάζει τέλος σε μια υπόθεση διεκδίκησης τριών και πλέον δεκαετιών, καθώς χρονολογείται από το 1988. Εκείνη τη χρονιά, το ελληνικό  Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης.

Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών. Με τη σειρά της, η διοίκηση της «Κέκροψ» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018. Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο Εφετείο πριν από ένα χρόνο (Δεκέμβριος 2018), με την απόφαση να γίνεται γνωστή τον Ιούνιο του 2019. Η «Κέκροψ» υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι η εκ των υστέρων διεκδίκησή της αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου, όπως έκρινε άλλωστε και ο Αρειος Πάγος.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος της διεκδικούμενης έκτασης είναι οικοδομήσιμο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ακόμα και το μικρό αυτό μέρος ενέχει μεγάλη δυνητική υπεραξία, λόγω του σημείου της έκτασης και της περιοχής, καθώς, εφόσον τελικά ο Αρειος Πάγος δικαιώσει τελεσίδικα την «Κέκροψ», θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εκάστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή