Νέος αποκλεισμός από WADA στη Ρωσία

Νέος αποκλεισμός από WADA στη Ρωσία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική σημαία θα απουσιάσει, όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε την εκ νέου τιμωρία των Ρώσων. Ετσι, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η ρωσική αποστολή δεν θα παρελάσει και στο Τόκιο.

Η τιμωρία αφορά παραποίηση εργαστηριακών δεδομένων για την περίοδο 2012-2014. Η εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι ιθύνοντες του ρωσικού αθλητισμού είχαν διαγράψει στοιχεία που συνδέονταν με χρήση απαγορευμένων ουσιών και στη θέση τους τοποθέτησαν πλαστά δεδομένα. Η απόφαση της τιμωρίας ήταν ομόφωνη. «Η Ρωσία είχε κάθε ευκαιρία να ενταχθεί και πάλι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, αλλά επέλεξε να διατηρήσει την αρχική στάση της. Η ομόφωνη απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα του WADA», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, σερ Κρεγκ Ρίντι.

Η ηγεσία του WADA είχε ζητήσει από τους Ρώσους να τους παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για την παραποίηση των στοιχείων. Οι εξηγήσεις όμως δεν έπεισαν και έτσι δικαίωμα συμμετοχής στις προσεχείς μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις θα έχουν μόνον όσοι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες μπορέσουν να πείσουν ότι δεν ενέχονται στο σκάνδαλο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αγωνιστούν με τη σημαία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και σε περίπτωση επιτυχίας δεν θα ακουστεί ο ρωσικός εθνικός ύμνος.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020, η Ρωσία θα μπορέσει να πάρει μέρος και θα διεξαχθούν αγώνες ομίλου στην Αγία Πετρούπολη διότι ο WADA δεν θεωρεί το Euro μεγάλη διοργάνωση (!). Αγνωστο παραμένει εάν οι Ρώσοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ του 2022. Ο Ρωσικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ θα έχει στη διάθεσή του 21 ημέρες για να προσφύγει κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή