Σε πέντε πόλεις χτυπά η καρδιά της υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ

Σε πέντε πόλεις χτυπά η καρδιά της υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διχασμένη» είναι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με συνολικά πέντε πόλεις της να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης. Ο τεχνολογικός κλάδος, για τον οποίο η αμερικανική αγορά φημίζεται, έχει δημιουργήσει συνολικά περισσότερες από 250.000 νέες θέσεις εργασίας την περίοδο 2005-2017. Αυτό αποτελεί μεν πολύ καλό νέο για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και για όποιον απασχολείται στον τεχνολογικό κλάδο, εγείρει όμως και πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διάρθρωση της αγοράς εργασίας στις πόλεις των ΗΠΑ, αφού, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το 90% αυτών των θέσεων εργασίας έχει δημιουργηθεί μόνο σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, με την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο να κατακτά την πρώτη θέση. Ακολουθούν το Σιάτλ, η πόλη Σαν Χοσέ, η Βοστώνη και το Σαν Ντιέγκο.

Το υπόλοιπο 10% των θέσεων εργασίας σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας διεκδικούν άλλες 377 μητροπολιτικές περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι υπόλοιπες πόλεις υπολείπονται σε σύγκριση με τις πέντε πρώτες. Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύει μελέτη του ινστιτούτου Brookings, η οποία δημοσιεύθηκε χθες δίνοντας έμφαση στις αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες πέντε πόλεις σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, σε επίπεδο θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και γενικότερα προοπτικών ανάπτυξης. Συγκέντρωση θέσεων εργασίας σε κλάδους όπως η χημική βιομηχανία, ο κλάδος της δορυφορικής επικοινωνίας αλλά και της επιστημονικής έρευνας εμφάνισαν περίπου 20 πόλεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι πέντε παραπάνω πόλεις είναι αυτές που πρωτοστατούν, καθώς συνέβαλαν στη δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης. Μικρότερες πόλεις, όπως το Πίτσμπουργκ, το Μάντισον, το Ολμπανι στη Νέα Υόρκη ή το Πρόβο στη Γιούτα, καταγράφουν καλές επιδόσεις. Ωστόσο, άλλες πόλεις, όπως το Ντάλας, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και το Λος Αντζελες, την περίοδο 2005-2012 απώλεσαν πάνω από 45.000 θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης. Οπως αναφέρει το Reuters, ακόμη και πόλεις όπως το Ντάλας, όπου καταγράφονται αυξημένα ποσοστά απασχόλησης, δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν εργαζομένους από κλάδους βιομηχανίας που υπόσχονται πιο «παραγωγικές» θέσεις εργασίας. Oι ερευνητές της έκθεσης ασχολήθηκαν με 13 τέτοιους κλάδους συνολικά.

Ενώ λοιπόν η Αμερική αποτελεί μια χώρα που στηρίζει τον τεχνολογικό κλάδο, οι ερευνητές της έκθεσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε αυτόν τον τομέα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες πόλεις, γεγονός που δημιουργεί ένα χάσμα όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε εργασιακό ή και ψηφιακό επίπεδο. Ωστόσο, εκτιμούν ότι αρνητικές είναι οι επιπτώσεις και για τις πέντε πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, καθώς αυτές παρουσιάζουν υψηλό κόστος διαμονής αλλά και μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο οικονομολόγος του Brookings Institution, Mαρκ Μούρο, εξέφρασε τον φόβο ότι αυτή η τάση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αποβεί καταστρεπτική, αφού το εργατικό δυναμικό διαχωρίζεται ανάμεσα σε εκείνους που απασχολούνται σε μητροπολιτικές περιοχές υψηλών εισοδημάτων και επιπέδων παραγωγής και σε εκείνους άλλων περιοχών που δεν έχουν την ίδια δυναμική. Μαζί με τον έτερο ερευνητή της έκθεσης και πρόεδρο του Information Technology and Innovation Foudation, Ρομπ Ατκινσον, ο κ. Μούρο ανέφερε ότι, μεταξύ των 13 βιομηχανικών κλάδων, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας περιοχών με υψηλές επιδόσεις ήταν 50% πιο παραγωγικοί σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Πώς, όμως, μπορεί να αποτραπεί αυτή η τάση δημιουργίας μιας οικονομίας δύο ταχυτήτων; H Fed έχει αναδείξει το πρόβλημα αυτό επισημαίνοντας ότι αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικά. Από την άλλη, αρκετοί υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ το 2020 έχουν παρουσιάσει διάφορες προτάσεις για να το αντιμετωπίσουν. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που ένας από τους στόχους της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και από άλλες χώρες ήταν ακριβώς αυτός: να αναζωογονήσει τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή