Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/12/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές στη Μαδρίτη για υδρογονάνθρακες

Συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Repsol, που έχει αποκτήσει δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας θα έχει, μεταξύ άλλων, στη Μαδρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μεταβαίνει στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 25ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή, και τον επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, δρα Hoesung Lee. Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Powering Past Coal Alliance –πρωτοβουλία του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου– στην οποία θα ανακοινώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω διεθνή συμμαχία για τη μετάβαση στην εποχή μετά τον άνθρακα.

Παλιό εργοστάσιο γίνεται Πολιτεία Καινοτομίας

Σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο 17.893 τ.μ. επί της οδού Πειραιώς θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μια Πολιτεία Καινοτομίας. Πρόκειται για το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, το οποίο μεταβιβάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υπεύθυνος του οποίου είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Δήμας, το ακίνητο θα αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ για να φιλοξενήσει ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Το fund M&G παραμένει στη διεκδίκηση της Notos

Οι συζητήσεις που έχει στην Ελλάδα το επενδυτικό fund M&G με την Pillarstone και τις τράπεζες για την εξαγορά της συμμετοχής τους στη Notos Com συνεχίζονται κανονικά. Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος με αφορμή την απόφαση του βρετανικού fund ακινήτων M&G Investments να αναστείλει επ’ αόριστον το δικαίωμα ρευστοποίησης από τους μεριδιούχους στη Μεγάλη Βρετανία σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις εκροές λόγω Brexit. Στην Ελλάδα, η M&G έχει αποκτήσει και το 50% της Grivalia Hospitality, του τουριστικού «βραχίονα» της Grivalia, μέλους του ομίλου Eurobank.

Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν επενδύσεις

Η Ελλάδα προσφέρει σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες και έχει τη δυνατότητα, αν συνεχίσει σε βάθος τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια απελευθερώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, τόνισε ο Νίκος Καραμούζης (φωτ.) από το βήμα του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Ο γνωστός τραπεζίτης ανέλυσε τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αλλά και της επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. Αναφερόμενος στους τομείς όπου υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, ανέφερε τον χώρο των κόκκινων δανείων, τη φιλοξενία, τις υπηρεσίες υγείας, τον ασφαλιστικό κλάδο, τις υποδομές (λιμάνια, σιδηρόδρομος, αεροδρόμια), τα logistics, τη βιομηχανία τροφίμων και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ερχονται στην Αθήνα στελέχη της Fitch

Στην Αθήνα θα βρεθούν στις 28 Ιανουαρίου στελέχη και κορυφαίοι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα διοργανώσει το επόμενο έτος (όπως και το 2019) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο «Credit Outlook 2020». Στο μονοήμερο συνέδριο θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι μακροοικονομικές προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και της Ελλάδας ειδικότερα, οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τις πιστωτικές αγορές, καθώς και οι εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο και τις «υπεύθυνες» επενδύσεις (ESG/Environment-Social-Governance Investments). Αξίζει να σημειώσουμε πως η Fitch διατηρεί από τον Αύγουστο του 2018 την αξιολόγηση της Ελλάδας στο «ΒΒ-» με σταθερές προοπτικές, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και η επόμενη αξιολόγησή της αναμένεται στις αρχές του α΄ τριμήνου του 2020. Οι δηλώσεις των στελεχών της στο προσεχές συνέδριο αναμένεται να δώσουν μια γεύση για το πώς θα κινηθεί η βαθμολογία της Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή