Πτώση 23% των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

Πτώση 23% των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη μείωση των κινεζικών εξαγωγών τον Νοέμβριο, ιδίως προς τις ΗΠΑ, δείχνει το κόστος του εμπορικού πολέμου, λίγες ημέρες προτού ενεργοποιηθούν από τις ΗΠΑ, στις 15 Δεκεμβρίου, επιπλέον δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 160 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Συνολικά, οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 23%, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Ηταν η μεγαλύτερη πτώση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ από τον περασμένο Φεβρουάριο και η δωδέκατη διαδοχική μηνιαία μείωση εξαγωγών. «Η αδύναμη ζήτηση παγκοσμίως, ειδικά σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία, επηρέασε αρνητικά τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών», λέει στο Bloomberg ο κ. Γουάνγκ Γιουξίν, αναλυτής της Bank of China Institute of International Finance. «Το επόμενο διάστημα, οι εξαγωγές θα εξαρτηθούν από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Αν επιτευχθεί συμφωνία για την πρώτη φάση και αν υπάρξει αντιστροφή της αύξησης δασμών, ενδέχεται οι εταιρείες να γίνουν περισσότερο σίγουρες και να αυξηθούν οι εξαγωγές», προσθέτει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αμερικανική πλευρά περιμένει ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και η Ουάσιγκτον θα αυξήσει σημαντικά τους δασμούς σε προϊόντα από κινητά τηλέφωνα μέχρι υπολογιστές, κάτι που αναμένεται ότι θα πλήξει σοβαρά τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή