Ο α΄ γύρος έδειξε τα πάντα για τη συνέχεια

Ο α΄ γύρος έδειξε τα πάντα για τη συνέχεια

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σφιχταγκάλιασμα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στα μισά της διαδρομής, στο φινάλε του α΄ γύρου της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λιγκ 1 που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, επιβεβαιώνει όλους όσοι περίμεναν ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι υπόθεση των δύο συγκεκριμένων ομάδων και μόνο.

Με το προηγούμενο σύστημα, αυτό θα έμοιαζε δεδομένο στο τέλος του α΄ γύρου, μιας και τόσο μεγάλη διαφορά καλύπτεται μόνο με τεράστιες γκάφες των δύο πρωτοπόρων. Λογικά το ίδιο θα ισχύσει και τώρα που ο τίτλος κρίνεται μέσω των πλέι οφ. Αν και ακολουθεί ένα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής, η βαθμολογική διαφορά είναι τόσο μεγάλη που θα είναι μεγάλο… θαύμα εάν κάποια ομάδα καταφέρει να καλύψει το έδαφος και να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Οταν η ΑΕΚ είναι ήδη στο -9, πόσο μπορεί να ελπίζει;

Ο ΠΑΟΚ κρατήθηκε στην κορυφή κερδίζοντας δύσκολα με 2-0 την Ξάνθη στην Τούμπα, σε ένα ματς που είχε αρκετά αγωνιστικά απόνερα μετά την επίσημη καταγγελία του Ολυμπιακού περί εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ακριτικής ΠΑΕ. Είναι μια υπόθεση που εξετάζεται από την ΕΕΑ, με τη δέσμευση ότι θα βγει σύντομα η ετυμηγορία της για να μη σέρνονται υπόνοιες που αλλοιώνουν την εικόνα του πρωταθλήματος.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν με πολύ λιγότερο κόπο και άγχος το εμπόδιο του Παναιτωλικού. Τον κέρδισαν άνετα 3-0 στο Αγρίνιο και τον άφησαν ουραγό, χωρίς ούτε μία νίκη σε έναν ολόκληρο γύρο. Μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στον πιο σημαντικό αγώνα της χρονιάς, με αντίπαλο τον «αδελφό» Ερυθρό Αστέρα την Τετάρτη στο «Γ. Καραϊσκάκης» και μοναδικό στόχο τη νίκη έστω και με… μισό-μηδέν που δίνει το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Στο «αντίο» του Νίκου Κωστένογλου, η ΑΕΚ ξέσπασε με 5-0 στην πλάτη του Πανιωνίου, με πρόσθετο κίνητρο για τους παίκτες της την παρουσία του Μάσιμο Καρέρα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Ο Ιταλός προπονητής υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ανακοινώθηκε και έκανε χθες την πρώτη του προπόνηση.

Η χθεσινή ήταν σημαντική μέρα για την ΑΕΚ και λόγω της υπογραφής της σύμβασης για την έναρξη της υπογειοποίησης στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το έργο ξεκινά στις αρχές του νέου έτους και αναμένεται να παραδοθεί προς το τέλος του 2020 αν όλα πάνε καλά ή μέχρι τον Μάρτιο του ’21 εάν προκύψουν δυσκολίες. Το επόμενο βήμα είναι να υπογραφεί και η σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και στο εσωτερικό της «Αγ. Σοφιάς».

Σε αντίθεση με την κορυφή, στη μάχη για τα πλέι οφ επικρατεί πολύ μεγαλύτερος συνωστισμός και ανταγωνισμός: Εξι ομάδες είναι στριμωγμένες μέσα σε δύο βαθμούς, διεκδικώντας τρία εισιτήρια, εάν θεωρήσουμε ότι η ΑΕΚ με τους 21 βαθμούς της έχει εξασφαλισμένη μια θέση στην εξάδα. Από τις έξι αυτές ομάδες, οι τέσσερις είναι από την περιφέρεια. Ο ΟΦΗ, η Λάρισα, η Ξάνθη και η… σεληνιασμένη το τελευταίο διάστημα Λαμία αποτελούν πολύ ευχάριστες πινελιές στον καμβά του πρωταθλήματος και απειλούν στα σοβαρά να αφήσουν έξω από τα πλέι οφ δύο ομάδες με πολύ πιο βαριά φανέλα.

Ο Παναθηναϊκός και ο Αρης έχουν μεν ένα αξιοπρόσεκτο αήττητο σερί το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν κερδίζουν εύκολα και έχουν πληρώσει τις πολλές ισοπαλίες τους με εξοστρακισμό από την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας. Παραμένουν όμως κοντά και σίγουρα έχουν λόγους να πιστεύουν σε έναν καλύτερο β΄ γύρο στη συνέχεια.

Στη μάχη για την παραμονή, η εικόνα είναι, βαθμολογικά τουλάχιστον, όπως στην κορυφή, αφού όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί μέχρι τέλους σε μια μονομαχία Παναιτωλικού και Πανιωνίου. Ο ένας θα υποβιβαστεί άμεσα και ο άλλος θα δώσει μπαράζ.

Παρά τις γκρίνιες για την πολύ συχνά λάθος χρήση του VAR, ο ανταγωνισμός και η γενικότερη αίσθηση πως κάποια πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, μάζεψαν στη διάρκεια του α΄ γύρου πολύ περισσότερο κόσμο στα γήπεδα, με ρεκόρ προσέλευσης τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία.

Το μόνο που μένει ίδιο είναι η συνήθεια των ομάδων να αλλάζουν προπονητές σαν τα πουκάμισα: αυτή την αγωνιστική έκαναν ντεμπούτο ο Παντελίδης στον Ατρόμητο και ο Ράσταβατς στον Αστέρα Τρίπολης, ενώ την επομένη θα ντεμπουτάρουν ο Καρέρα στην ΑΕΚ και ο Παράσχος στην Ξάνθη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή