Ελληνοτουρκικά και ΜΜΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος που διανύουμε εγκυμονεί κινδύνους. Δεν χρειάζεται έπαρση ή υπερβολές. Στρατηγικός σχεδιασμός χρειάζεται, επεξεργασία ιδεών, ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους, εμπεριστατωμένες ομιλίες, μετρημένες δηλώσεις. Οχι παρεμβάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Το σύνθετο παζλ περιλαμβάνει και τα μέσα ενημέρωσης. Πρέπει και εμείς να επιδείξουμε σοβαρότητα, αποφεύγοντας λαϊκισμούς και ακρότητες. Είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, και δεν είναι λίγες.

Οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν ευθύνη για το πώς συμπεριφέρονται οι πολιτικοί, αλλά και για το πώς αντιδρούν οι πολίτες. Ενίοτε το έργο των πρώτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, λόγω ανεδαφικών απαιτήσεων των δεύτερων, που είναι απόρροια του κλίματος που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης.

Εχουμε το παράδειγμα –δεν ξέρω αν το πάθημα μας έγινε μάθημα– της κρίσης των Ιμίων, της τελευταίας σοβαρής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και του πώς η εκατέρωθεν δημοσιογραφική επιπολαιότητα παραλίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε σύρραξη.

Δημοσιογράφοι, αναλυτές, σχολιαστές καλούμαστε να προβάλλουμε τα πραγματικά δεδομένα, την αλήθεια, το εφικτό, που δεν είναι πάντα το ευκταίο.

Απαιτείται γνώση, ρεαλισμός και ωριμότητα και από τα ΜΜΕ. Οχι λαϊκισμός και ένας εύκολος δήθεν πατριωτισμός, που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δυσχεραίνει το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης και των σοβαρών ανθρώπων του πολιτικού συστήματος που συναντώνται σε όλο το ιδεολογικό φάσμα.

Η δυνατότητα επηρεασμού και συχνά διαμόρφωσης της κοινής γνώμης γεννά τη δική μας ιστορική ευθύνη.

Ο χειρισμός του δύσκολου γείτονα δεν μπορεί να είναι η μη λύση. Η συνεχής παραπομπή στο μέλλον δεν είναι διέξοδος. Το πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο θα κινηθούμε είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και να αποφασίσουμε. Αλλά ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι προσέγγιση.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή του στην πράξη και αποδοχή των αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, οι οποίες δεν είναι πάντα προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε. Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν με τόλμη να εξηγήσουν σε μια δύσπιστη κοινή γνώμη αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Θα είναι η δική μας συνεισφορά στον ώριμο χειρισμό του εύφλεκτου σκηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή