Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής

Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης.

Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της και ότι έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Γκιουλέκας είπε πως εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Από την άλλη, σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας, εκφράστηκε και η αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Άγγελος Συρίγος: Ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας

Την κοινή αντίληψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση, εξέφρασε ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος. Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Συρίγος ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της στάσεως της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όλων των κινήσεων στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο καιρό. «Μας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προτάσεις για βελτιώσεις στη στρατηγική που ακολουθούμε. Κρατάμε όμως το πλέον σημαντικό, ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων των παρευρισκομένων ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Μιλώντας για το μνημόνιο Τουρκίας -κυβέρνησης της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως είναι κάτι που έχει ξεκινήσει ως συζήτηση, βγήκε επισήμως τον Νοέμβρη του 2018, όταν επισκέφτηκε ο Ακάρ τη λιβυική πρωτεύουσα και τότε παρουσιάστηκε χάρτης. Έκτοτε, συμπλήρωσε, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις και είναι προφανές ότι όταν οι δυνάμεις του αντιπάλου του Χαφτάρ βρίσκονται 10 χλμ από το κέντρο της Τριπόλεως η κυβέρνηση Σαράζ πιάνεται από τα μαλλιά της και πιάνει και υπογράφει μια εντελώς παράνομη συμφωνία, διότι από την Τουρκία περιμένει μήπως επιβιώσει στην εμφύλια σύγκρουση που υπάρχει στη Λιβύη. Αυτό εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία.

Εστιάζοντας στη στάση της Ελλάδας, είπε πως είναι η στάση που θεωρείται αυτονόητη και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτή την κυβέρνηση, «δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς για τη δήλωση Ερντογάν ότι αφήνει να εννοηθεί και στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως αν ισχύει αυτό και το μνημόνιο για στρατιωτικά μέσα, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έχουμε σαφή παραβίαση αποφάσεως του ΟΗΕ που έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και είναι ένα θέμα που πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το εμπάργκο είναι μια κατάσταση που οφείλουν να κρατήσουν τα τρίτα κράτη, διαμήνυσε περαιτέρω.

Μ. Λαζαρίδης: Σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία

Η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην προκλητικότητα βάσει του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης. Σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση από όλα τα κόμματα, προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή