Συμφωνία για δασμούς αναμένουν οι αγορές

Συμφωνία για δασμούς αναμένουν οι αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο οι προσδοκίες για αναβολή της επιβολής επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές από την Κίνα στις 15 Δεκεμβρίου περιόρισαν σε κάποιο βαθμό τις ζημίες.

Σε μία εβδομάδα κατά την οποία συνεδριάζουν η Fed και η ΕΚΤ, αλλά διεξάγονται και οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε χθες με υποχώρηση 0,29%, ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι και κατά 1,2%. Ανάλογα εντυπωσιακή ήταν και η ανάκαμψη του δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι και κατά 1,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ωστόσο έκλεισε τελικά με πτώση 0,31%. Αιτία ήταν η είδηση που μετέδωσε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εργάζονται για να πετύχουν αναβολή της αύξησης των αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 160 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι αυξημένοι δασμοί θα πλήξουν αυτή τη φορά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως κινητά και υπολογιστές. «Το γεγονός ότι ενδέχεται να παραταθεί η προθεσμία (για την επιβολή επιπλέον δασμών) μπορεί να θεωρηθεί θετικό, αλλά βέβαια δεν επιλύει το πρόβλημα», σχολίασε στο Reuters η Σιμόνα Γκαμπαρίνι, αναλύτρια αγορών στην Capital Economics.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,23%. Μικρή άνοδο της τάξης του 0,11% είχαμε στο Παρίσι για τον δείκτη CAC 40, ενώ κατά 0,72% υψηλότερα έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Το ευρώ ενισχυόταν ελαφρώς κατά 0,08% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,1089.

Στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες αναζητούσαν κατεύθυνση. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,05%, ενώ μικρή άνοδο κατέγραφαν οι S&P 500 και Nasdaq. Ο πρώτος ενισχυόταν κατά 0,05% και ο δεύτερος κατά 0,17%. «Νομίζω πως και οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να καθυστερήσουν την επιβολή νέων δασμών στις 15 Δεκεμβρίου… Απλώς δεν ξέρουμε αν ισχύει αυτό αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό αντιδράει νευρικά η αγορά», σχολίασε στο Reuters ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής αναλυτής αγορών στη National Securities στη Νέα Υόρκη.

Με την ασάφεια να είναι τόσο έντονη, δεν είναι να απορεί κάποιος που οι επενδυτές δεν ήξεραν χθες τι στάση να τηρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή