Φεύγει και από την Ελλάδα η DVB Bank

Φεύγει και από την Ελλάδα η DVB Bank

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακοπή των χρηματοδοτήσεών της στην ελληνική ναυτιλία αλλά και γενικότερα στον κλάδο αποφάσισε η DVB Bank, που κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητο ποντοπόρο. Οι εργαζόμενοί της στην Αθήνα αλλά και στα άλλα γραφεία της ανά τον κόσμο έχουν ήδη ενημερωθεί πως το ναυτιλιακό τμήμα θα τερματίσει τις δραστηριότητές του έως τα τέλη του 2020. Τα δάνεια προς τις ναυτιλιακές θα πουληθούν και η διαχείριση τυχόν υπολοίπων θα γίνει από τα κεντρικά της μονάδας ναυτιλίας στο Αμστερνταμ.

Η DVB Bank έχει ήδη ενημερώσει πελάτες της αλλά και ενδιαφερόμενους που έχουν αναζητήσει χρηματοδότηση, πως σταματά αυτή τη δραστηριότητα και τους έχει προσανατολίσει αλλού, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Η DVB Bank που ειδικεύεται στις χρηματοδοτήσεις του μεταφορικού κλάδου διεθνώς είναι θυγατρική της DZ Bank AG, της δεύτερης μεγαλύτερης σε ενεργητικό γερμανικής τράπεζας. Η DZ Bank AG αναζητούσε μέχρι πρόσφατα, χωρίς αποτέλεσμα, αγοραστές για την DVB Bank ή του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου, το οποίο είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα τραπεζικά ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως με ύψος 10,79 δισ. δολάρια. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η αποκλιμάκωση της έκθεσής της στην ποντοπόρο έχει λάβει επιταχυνόμενους ρυθμούς, με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List να εκτιμά πως έχει ήδη περιορισθεί στα 7,5 δισ. δολάρια.

Ακόμα πιο επιθετική είναι η αποεπένδυσή της από την ελληνόκτητο ποντοπόρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Petrofin Bank Research, που παρακολουθεί τις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, από έκθεση 5,2 δισ.  δολαρίων προς ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές το 2015, στα τέλη του 2018 είχε περιορίσει το χαρτοφυλάκιό της στα 3,09 δισ. δολάρια. Ακόμα και έτσι όμως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δανείστρια τράπεζα ελληνικών ναυτιλιακών μετά την Credit Suisse. Τα μερίδιά της στη συνολική τραπεζική δραστηριότητα στην ελληνική ναυτιλία έχουν περιορισθεί, από 8,2% το 2015 σε 5,8% στα τέλη του 2018. Το εν Ελλάδι, εδρεύων στο Δέλτα του Παλαιού Φαλήρου, υποκατάστημα της γερμανικής τράπεζας εκτιμάται πως θα έχει κλείσει το αργότερο έως τα τέλη του 2020. Εκτός από τα κεντρικά της στη Φρανκφούρτη, η DVB διαθέτει ευρωπαϊκό δίκτυο με γραφεία στο Αμστερνταμ, στην Αθήνα, στο Αμβούργο, στο Λονδίνο και στο Οσλο και εκτός Ευρώπης στη Νέα Υόρκη, στο Κουρασάο, στη Σιγκαπούρη και στο Τόκιο. Ολα αναμένεται να τερματίσουν εντός του 2020 τη λειτουργία τους.

Οι γερμανικές τράπεζες αντιμετώπισαν ένα τσουνάμι επισφαλειών από την κατάρρευση στις αρχές της δεκαετίας του επιδοτούμενου συστήματος των KG funds, που χρησιμοποίησαν κεφάλαια Γερμανών αποταμιευτών για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του στόλου πλοίων εμπορευματοκιβωτίων της Γερμανίας.

H έκθεση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος στην παγκόσμιο ναυτιλία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της δεκαετίας, καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση των ισολογισμών τους. Ομως οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις προς την ελληνόκτητη ποντοπόρο, αναζητώντας δουλειές με ικανό περιθώριο κέρδους ώστε να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Ετσι, ενώ η συνολική έκθεση των 40 τραπεζών, ελληνικών και ξένων, με τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων υποχώρησε το 2018 στα 300,7 δισ. δολάρια, ο δανεισμός των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών επιχειρήσεων από ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 8,03% στα 9,65 δισ. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα 53,176 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή