Αντίδραση Ερντογάν στη βράβευση Χάντκε

Αντίδραση Ερντογάν στη βράβευση Χάντκε

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και 70 χρόνια, η ανθρωπότητα γιορτάζει τη 10η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Διακήρυξης που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια μέρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα κρατούσε χαμηλό προφίλ, ώστε να περάσει κάτω από τα ραντάρ της διεθνούς επικαιρότητας, μια και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι το πιο προνομιακό του πεδίο, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η απονομή του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε, υποστηρικτή των Σέρβων και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να βγει στο προσκήνιο, όχι ως κατηγορούμενος, αλλά ως κατήγορος. «Το να δίνουν το Νομπέλ Λογοτεχνίας σε έναν ρατσιστή, ο οποίος αρνείται τη γενοκτονία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και υπερασπίζεται εγκληματίες πολέμου, και μάλιστα αυτό να γίνεται την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορεί να έχει άλλο νόημα παρά την επιβράβευση των παραβιάσεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη χθεσινή επέτειο.

Εκτός από την Τουρκία, από τη χθεσινή τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Χάντκε απείχαν η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο. Η τελετή έγινε χθες το απόγευμα στη Στοκχόλμη, όπου απονεμήθηκαν επίσης τα βραβεία Νομπέλ Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Οικονομικών.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε χθες από την Αγκυρα να απελευθερώσει άμεσα τον Τούρκο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, υπογραμμίζοντας ότι κρατείται στις φυλακές χωρίς αποχρώσες ενδείξεις ενοχής. Ο 62χρονος Καβάλα συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017 με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013. Η μόνη ένδειξη που επικαλούνται οι διωκτικές αρχές είναι υποκλαπείσα τηλεφωνική κλήση, όπου ο Καβάλα προσφέρεται να στείλει στους διαδηλωτές γάλα, χυμούς και μάσκες για να προστατεύονται από τα χημικά. Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή