Ορατός κίνδυνος αύξησης της φυματίωσης

Ορατός κίνδυνος αύξησης της φυματίωσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ορατό κίνδυνο όξυνσης του προβλήματος της φυματίωσης τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι, ως αποτέλεσμα των αποσπασματικών προγραμμάτων ελέγχου της φυματίωσης και της περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμούς, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. 

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που ξεκινά αύριο στην Αθήνα (ξενοδοχείο Hilton), στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, 218 εκ των οποίων σε μη γηγενείς, με την επίπτωση του νοσήματος να υπολογίζεται σε 4,05 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Στην Ελλάδα παρατηρείται διαχρονικά σοβαρή υποδήλωση του νοσήματος και όπως σημείωσαν οι πνευμονολόγοι, η πραγματική επίπτωση της νόσου υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια της δηλούμενης. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Αντιφυματικό Τμήμα – Μονάδα Πολυανθεκτικής Φυματίωσης του νοσοκομείου «Σωτηρία», το 2018 έλαβαν αντιφυματική θεραπεία 353 ασθενείς, εκ των οποίων 185 Ελληνες και 168 αλλοδαποί. Εφέτος, ο αριθμός των αλλοδαπών ασθενών που εξετάστηκαν και έλαβαν θεραπεία έως τώρα στο συγκεκριμένο τμήμα έχει αυξηθεί σε 236.

Οι ειδικοί ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες, αλλά η νόσος», τονίζοντας ότι «είναι καθήκον της πολιτείας να προστατεύει τον ευάλωτο και απόλυτα εξαρτημένο αυτό πληθυσμό, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη μετάδοση της νόσου και περιφρουρώντας τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για φυματίωση προσφύγων, μεταναστών είναι αποσπασματικός, ανεπαρκής και ελλιπώς σχεδιασμένος, η πρόσβαση σε υπηρεσίες διάγνωσης της φυματίωσης είναι περιορισμένη, ειδικά στην Περιφέρεια, ενώ καταγράφεται απουσία κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας υπό αναπνευστική απομόνωση των μεταδοτικών ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας καθώς και καθυστερήσεις στην προμήθεια αντιφυματικών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία καλεί την πολιτεία να συντάξει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της φυματίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες, δηλώνοντας ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ειδικοί θα εξετάσουν και το ζήτημα της ασφάλειας της χρήσης νέων καπνικών προϊόντων (θερμαινόμενο, ηλεκτρονικό τσιγάρο). Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, σε κάθε περίπτωση, δεν συστήνει κανένα από τα νεότερα καπνικά προϊόντα, τονίζοντας ότι «δεν είναι ασφαλή, αλλά επιβλαβή και εθιστικά, υπονομεύουν την επιθυμία των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα και των πρώην καπνιστών να παραμείνουν σε αποχή, αποτελούν πειρασμό για τους μη καπνιστές και ειδικά τους νέους, και αποτελούν κίνδυνο υποτροπής για τους πρώην καπνιστές και “επανακανονικοποίησης” του τσιγάρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή