Τσαβούσογλου: Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση στρατιωτικών μέσων σε περίπτωση γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα μας

Τσαβούσογλου: Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση στρατιωτικών μέσων σε περίπτωση γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα μας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει χρήση των στρατιωτικών της δυνάμεων προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε γεώτρηση στα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου που ισχυρίζεται ότι της ανήκουν, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber» η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εμποδίσει» οποιαδήποτε γεώτρηση χωρίς έγκριση σε ύδατα που είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα ήταν διατεθειμένη να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να σταματήσει τη γεώτρηση, απάντησε «ασφαλώς».

«Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας. (Αν συμβεί κάτι τέτοιο), εννοείται πως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν», δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο «A Haber», ο Tούρκος υπουργός παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά βάσει των όρων της συμφωνίας που η Άγκυρα υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ωστόσο πως η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα. «Μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, αλλά υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε.

Ο Tούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον κυρώσεων που μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ για την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών συστημάτων, ενώ πρόσθεσε πως η Βρετανία συμφώνησε να επιταχύνει το κοινό πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου TF-X ανταποκρινόμενη στις τουρκικές αμυντικές ανάγκες.

Οι Αμερικανοί βουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα σήμερα -και πιθανόν θα υιοθετήσουν, όπως σημειώνει το Reuters- ένα αμυντικό νομοσχέδιο που καλεί για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να προμηθευθεί το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Στη συνέντευξή του στο «A Haber», ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως οποιεσδήπτοε αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε μια απειλή για αντίποινα.

«Οι Aμερικανοί νομοθέτες πρέπει να καταλάβουν πως δεν θα καταφέρουν τίποτε με την επιβολή κυρώσεων. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πλησιάσουν θετικά, θα αντιδράσουμε επίσης θετικά. Όμως, αν πάρουν αρνητικά (μέτρα) εναντίον μας, τότε θα απαντήσουμε σ' αυτά», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από ένα φάσμα θεμάτων. Η Τουρκία έχει εξοργισθέι με την αμερικανική υποστήριξη προς την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, μια υποστήριξη την οποία ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε σήμερα «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά την αγορά εκ μέρους της των αμερικανικών μαχητικών αεριωθουμένων F-35, περιλαμβανομένων επιλογών προερχόμενων από τη Ρωσία. Δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν την επιτάχυνση του κοινού προγράμματος για το μαχητικό αεριωθούμενο TF-X ώστε να ανταποκριθεί στις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας.

«Αγοράσαμε τους S-400 επειδή η πιο κατάλληλη προσφορά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήρθε από τη Ρωσία. Μέχρι να αρχίσουμε να τα παράγουμε οι ίδιοι, η εναλλακτική στο F-35 μπορεί να είναι η ρωσική αγορά, όμως είμαστε ανοικτοί και σε άλλες εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Το Reuters σημειώνει πως η Τουρκία και η Βρετανία συνήψαν το 2017 μια συμφωνία 100 εκατομμυρίων στερλινών για την ανάπτυξη τουρκικών μαχητικών αεριωθουμένων και ο τουρκικός όμιλος Kale Group ανακοίνωσε πως ιδρύει μια κοινή επιχείρηση με τη Rolls-Royce για να εργασθεί πάνω στο εν λόγω πρόγραμμα. Τον Μάρτιο η Rolls-Royce ανακοίνωσε πως υποβάθμισε τις προσπάθειες να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Τουρκική πηγή, που επικαλείται το Reuters χωρίς να την κατονομάζει, δήλωσε πως η διαφωνία με τη Rolls-Royce οφείλεται σε ζητήματα αδειοδοτήσεων, που είναι «κρίσιμες και απαραίτητες» για την Τουρκία. Όμως η πηγή είπε πως οι συνομιλίες έχουν επαναληφθεί και πρόσθεσε πως η Τουρκία αναμένει ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει αφού βρεθεί μια λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή