Γιάννης Βρούτσης: Εμβλήματα

Γιάννης Βρούτσης: Εμβλήματα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρέπει να περιμένεις να σβήσουν όλα τα ηφαίστεια για να αρχίσεις να ταξιδεύεις στον κόσμο. Δεν πρέπει να περιμένεις να έρθει η ανάπτυξη, να ωριμάσουν οι θεσμοί και να αναρρώσει το καταμωλωπισμένο brand της χώρας για να αρχίσεις να δίνεις κίνητρα επιστροφής στη διασπορά της κρίσης.

Με τέτοιους, μαξιμαλιστικούς όρους εκφράστηκε η δυσπιστία απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιδοτήσει θέσεις εργασίας για καταρτισμένους Ελληνες του εξωτερικού προκειμένου να τους δώσει κίνητρο παλιννόστησης. Το μέτρο είναι λίγο, έλεγαν, μπροστά στα πολλά που μένει να γίνουν για να καταστήσουν τη χώρα «ανταγωνιστική» στα μάτια των «ανταγωνιστικών». Είναι λίγο και για τον επιπλέον λόγο ότι αφορά πολύ λίγους και για πολύ μικρό διάστημα επιδοτούμενης εργασίας.

Σύμφωνα με μια άλλη κριτική, το μέτρο δεν είναι μόνο λίγο. Είναι και λάθος, γιατί βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι οι επιδοτήσεις μπορούν να ισοφαρίσουν την έλλειψη μιας βάσης εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, επειδή το υπαγορεύουν όχι οι δημογραφικές, αλλά οι παραγωγικές ανάγκες. Αν και βάσιμοι, αυτοί οι ισχυρισμοί καταλήγουν σε μοιρολατρική αδράνεια. Η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει αξία όχι τόσο για τους πεντακόσιους νεομετανάστες –μέχρι 40 ετών– που φιλοδοξεί να προσελκύσει, όσο γιατί συνιστά ένα πρώτο νεύμα έμπρακτης αναστροφής της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, ονόμασε την πρωτοβουλία «εμβληματική». Ο αυτοθαυμαστικός τόνος ήταν μάλλον ανεπίγνωστος. Ηταν αυτοματισμός της επικοινωνιακής αγωγής που έχει λάβει ο υπουργός από την περιοδεύουσα παράστασή του στα μίντια – πότε καθιστός σε πάνελ και πότε όρθιος πλασιέ σε πρωινάδικα, κάνοντας τηλεμάρκετινγκ μπροστά σε πίνακες με ασφαλιστικές εκπτώσεις.
Καθήμενη ή ορθία, αυτή η γυμναστική στην τηλεδημαγωγική υπερβολή εκδηλώθηκε με τον χαρακτηρισμό ως «εμβληματικής» μιας πρωτοβουλίας που έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα – με την έννοια που ονομάζουμε «συμβολικό» ένα μικρό ποσό.

Η κυβέρνηση έχει δίκιο που επενδύει στους συμβολισμούς. Τα κίνητρα του νόστου δεν αρκεί να είναι μόνο μισθολογικά. Αν έχει πιθανότητες επιτυχίας μια επίθεση γοητείας προς τους Ελληνες του εξωτερικού, θα πρέπει να καταλαμβάνει όλον τον χάρτη των συμβολισμών. Να περιλαμβάνει όλα τα «σκιάχτρα» –τα αρνητικά στερεότυπα που αποθαρρύνουν τον επαναπατρισμό– και να τα αποδομεί.

Συντονίζεται, άραγε, με αυτό το σχέδιο γοητείας ο γραφειοκρατικός συμβιβασμός για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων, για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Βοηθάει τον σκοπό της αποκατάστασης του λώρου με τη συκοφαντημένη πατρίδα η «επιδότηση» άεργων πολιτευτών σε έμμισθα πόστα του Δημοσίου;

Η πρωτοβουλία των πεντακοσίων είναι συμβολική. Αλλά και συμβολικά πολύ υπονομευμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή