ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατένιο τιραμισού

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τιραμισού, Σοκολάτα, Γλυκά, Γλυκά Ψυγείου, Καφές, Τυριά, Αυγά, Συνταγές, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 20΄/ Αναμονή: 2-3 ώρες
 

Υλικά (για 8 μερίδες)
  • 4 αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 500 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί)
  • 80 γρ. κακάο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη έξτρα, για γαρνίρισμα
  • 2 πακέτα (400 γρ.) σαβουαγιάρ έτοιμα
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζανάκι εσπρέσο (μονή δόση) ή 2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές (φτιαγμένα τα ροφήματα, όχι σκόνη)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Διαδικασία

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μόνο τα ασπράδια. Τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

Στο μεταξύ, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μασκαρπόνε και προσθέτουμε 60 γρ. από το κακάο.

Ρίχνουμε επίσης τη ζάχαρη άχνη (200 γρ.) και τους κρόκους ανακατεύοντας με μίξερ χειρός ή αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.

Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον καφέ (εσπρέσο ή στιγμιαίο) και το υπόλοιπο κακάο (20 γρ.).

Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν και πάρουν βράση αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Βουτάμε ένα-ένα τα σαβουαγιάρ για μερικά δευτερόλεπτα στο μείγμα του γάλακτος, ίσα να βραχούν και τοποθετούμε τα μισά σε ένα σκεύος που να τα χωράει ακριβώς

Ρίχνουμε από πάνω τη μισή κρέμα απλώνοντάς την ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ. Δεν πειράζει αν χρειαστεί να σπάσουμε κάποια για να γεμίσουμε τυχόν κενά.

Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες ώσπου να σταθεροποιηθεί καλά. 

Οταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε το τιραμισού με λίγη άχνη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ