Ιστορικό – Αρχαιολογικό ΑΠΘ: Ζητά άνοιγμα του επαγγέλματος των ξεναγών υπέρ πτυχιούχων συναφών τμημάτων

Ιστορικό – Αρχαιολογικό ΑΠΘ: Ζητά άνοιγμα του επαγγέλματος των ξεναγών υπέρ πτυχιούχων συναφών τμημάτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα του επαγγέλματος των ξεναγών στους πτυχιούχους των τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας των πανεπιστημίων, ζητά με ψήφισμά της η συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

«Οι Σχολές Ξεναγών είναι μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ετών. Λειτουργούν σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ.12360/12.07.2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού (ΦΕΚ 2532/Β /2017). Τον Οκτώβριο του 2019 προκηρύχθηκαν 40 θέσεις στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης και 40 θέσεις στην αντίστοιχη των Αθηνών για την περίοδο 2019-21. Οι προκηρυχθείσες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε μια Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεκριμένα από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και ∆ιαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας. Από τα παραπάνω προκύπτει εύκολα ότι ο αριθμός των εισαγομένων πτυχιούχων στις εν λόγω σχολές, 24 συνολικά σε όλη τη χώρα, για μια διετία είναι ελάχιστος σε σύγκριση με την εισαγωγή και την αποφοίτηση ιστορικών/αρχαιολόγων, που ανέρχονται σε χιλιάδες. Προκύπτει επίσης πως η αναλογία των εισαγομένων αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων είναι απαράδεκτα μικρή σε βάρος των δεύτερων» λέει το ψήφισμα.

Το Σωματείο ∆ιπλωματούχων Ξεναγών αριθμεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, περίπου 1.500 μέλη μόνον. Όπως τονίζει το Τμήμα του ΑΠΘ «σε μια χώρα της οποίας “η βαριά βιομηχανία είναι ο πολιτισμός της”, το επάγγελμα του ξεναγού είναι ουσιαστικά κλειστό. Μια χώρα που επενδύει στο τουριστικό της μέλλον κρίνει πως καταλληλότεροι για να γίνουν ξεναγοί είναι εξ ορισμού οι απόφοιτοι λυκείου. Μια χώρα που εκπαιδεύει χιλιάδες αρχαιολόγους και ιστορικούς κατ’ έτος περιορίζει την ίδια στιγμή στον ελάχιστο δυνατό βαθμό το δικαίωμα συμμετοχής τους στη διάχυση του πολιτισμού, που κανονικά θα έπρεπε να είναι επαγγελματικό τους δικαίωμα, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε την περαιτέρω εκπαίδευση που χρειάζεται ένας/μια ξεναγός ούτε την υψηλού επιπέδου γλωσσομάθεια».

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας διαμαρτύρεται έντονα, όπως λέει «για την άνιση μεταχείριση των άριστα εκπαιδευμένων πτυχιούχων της, ιστορικών και αρχαιολόγων, και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την ασκούμενη πολιτική στο ζήτημα των ξεναγήσεων, η οποία φαίνεται να υπακούει μόνον σε μια ξεπερασμένη συντεχνιακή λογική». Τέλος ζητά νομοθετική πρωτοβουλία για το άνοιγμα της Σχολής και του επαγγέλματος στα πλήθη των πτυχιούχων Αρχαιολόγων και Ιστορικών και επίσης ζητά η μόρφωση των ξεναγών θα περιέλθει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή