Σήμερα κρίνεται το Brexit και το μέλλον Μπόρις Τζόνσον

Σήμερα κρίνεται το Brexit και το μέλλον Μπόρις Τζόνσον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 7 το πρωί, οι Βρετανοί ψηφίζουν, στις πιο κρίσιμες, κατά γενική ομολογία, γενικές εκλογές της μεταπολεμικής ιστορίας τους. Από την έκβαση της αναμέτρησης, που δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί πριν από τα χαράματα της Παρασκευής, θα εξαρτηθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, όπως έχει υποσχεθεί ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ή αν θα οδηγηθεί σε δεύτερο δημοψήφισμα, όπως έχει δεσμευθεί ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν προβάδισμα των Συντηρητικών μεταξύ 6 και 14 μονάδων, με σαφή τάση συρρίκνωσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Δεδομένου του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος με τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και της «τακτικής ψήφου» κατά των Συντηρητικών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις αμφίρροπες περιφέρειες, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει με καθαρή διαφορά από πλευράς ποσοστών, αλλά να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Την αβεβαιότητα ενίσχυσε η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων, η YouGov προέβλεψε ότι η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έχανε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές που είχε προκαλέσει, το 2017. Η χθεσινή δημοσκόπηση της YouGov μειώνει την προβλεπόμενη πλειοψηφία των Συντηρητικών σε 28, έναντι 68 που ήταν στην προηγούμενη μέτρησή της, προ 15 ημερών.

Σήμερα κρίνεται το Brexit και το μέλλον Μπόρις Τζόνσον-1

Ο Μπ. Τζόνσον οδηγεί μπουλντόζα που φέρει το σύνθημα «Να ολοκληρώσουμε το Brexit», την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο αμφίρροπη μάχη», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας του, την οποία ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα σε πολίτες, πριν ακόμη χαράξει η μέρα. Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τους ψηφοφόρους «να απορρίψουν τις πολιτικές της απόγνωσης και του διχασμού» και να υπερψηφίσουν τους Εργατικούς, για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν οι νέοι ψηφοφόροι (στις εκλογές του 2017 είχαν στραφεί σε μεγάλο ποσοστό προς τους Εργατικούς) και οι περιφέρειες στο λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος». Πρόκειται για περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφέρεια του Αξμπριτζ και Σάουθ Ράισλιπ του δυτικού Λονδίνου, όπου ο 25χρονος, ιρανικής καταγωγής Αλι Μιλάνι, υποψήφιος των Εργατικών, φιλοδοξεί να κερδίσει την έδρα, αφήνοντας εκτός Κοινοβουλίου τον Μπόρις Τζόνσον. Εάν τα καταφέρει, ο Τζόνσον θα δυσκολευτεί να κρατήσει την πρωθυπουργία, ακόμη και αν έχει κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 10 το βράδυ (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν και τα exit polls. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή