ΗΠΑ: Με μεγάλη πλειοψηφία η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

ΗΠΑ: Με μεγάλη πλειοψηφία η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με πλειοψηφία 18-4, η επιτροπή εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χθες τη νομοθεσία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο νόμος «περί προαγωγής της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του ISIS» προωθήθηκε προς συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

«Τώρα είναι η ώρα να ενεργήσει η Γερουσία για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις. «Δεν πρόκειται για μια μικρή διαφωνία, αυτή η χώρα ξεφεύγει προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθούσε στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Βγάζουν γλώσσα και σε εμάς και στο ΝΑΤΟ». Οι γερουσιαστές έχουν εξοργιστεί με την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων, που είχαν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS, αλλά και με την προμήθεια από την Αγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, που λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαφώνησε με τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην επιτροπή της Γερουσίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει αντίποινα. «Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα πάνε πουθενά με επιβολές. Αν οι ΗΠΑ μας προσεγγίσουν με θετικό τρόπο, θα έχουμε θετική αντίδραση. Αν όμως λάβουν αρνητικά μέτρα εναντίον μας, τότε θα υπάρξουν αντίμετρα», είπε ο Τούρκος υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να επισπευσθεί η συμπαραγωγή του μαχητικού TF-X.

Τέλος, λίγη ώρα μετά την υπερψήφιση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Τ. Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία τους, δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή