Μήνυμα Μητσοτάκη σε Αγκυρα και Αλ. Τσίπρα

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Αγκυρα και Αλ. Τσίπρα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της τουρκικής «επίμονης» παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται από τη γειτονική χώρα και ότι «η παρανομία δεν γεννά δίκαιο», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου σχολίαζαν τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, η οποία εστιάστηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «για άλλη μία φορά εκτός θέματος, εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Ελληνες».

«Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι, όμως, επιλογή των Ελλήνων και του πρωθυπουργού», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων για την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εστιάστηκε στην κριτική προς την κυβέρνηση για τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών και όχι στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ελληνική στάση, υπογράμμισε ότι η ψύχραιμη αντιμετώπισή της από την ελληνική πλευρά αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης. Πρόσθεσε δε, ότι η αυτοπεποίθηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει «τα μέσα και τη βούληση» να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα δικαιώματά της «όποτε αυτό απαιτηθεί», ενώ υπογράμμισε, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα, ότι «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης». Θύμισε, δε, ότι αυτό έχει ήδη καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι για την Ελλάδα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση «για κάθε σχέση καλής γειτονίας», γι’ αυτό και στηρίζει «σταθερά τον καλόπιστο διάλογο».

Το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς και του άκυρου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης θα θέσει, εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόσο στο αποψινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών όσο και στην παρέμβασή του, επιδιώκοντας ομόφωνη καταδίκη ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την έκφραση της αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «δημοκρατική νίκη» που διευρύνει το δικαίωμα ψήφου και αποτυπώνει, όπως είπε, «τον κοινό τόπο διαφορετικών αντιλήψεων», καθώς και για νίκη «του κοινοβουλευτισμού, της ενότητας, της συναίνεσης και της πολιτικής συνεννόησης». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τις αδυναμίες του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος και θύμισε ότι αυτοί δεν τέθηκαν από την πλειοψηφία, αλλά ήταν η προϋπόθεση για την επίτευξη της συναίνεσης, ενώ ταυτόχρονα ήταν ρεαλιστικοί και άμεσα εφαρμόσιμοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή