Αλ. Τσίπρας: «Θα έχετε τη στήριξή μας, αλλά όχι τη σιωπή μας»

Αλ. Τσίπρας: «Θα έχετε τη στήριξή μας, αλλά όχι τη σιωπή μας»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εμπεδώσει την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως μία «υπεύθυνη αντιπολίτευση» μπροστά στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχείρησε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων. Ο τέως πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές τη φράση πως θα ασκήσει «αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά προς το κλείσιμο της ομιλίας του πως «θα έχετε τη στήριξή μας, όχι όμως τη σιωπή μας». Εξ ου και ο τέως πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην ομιλία του μία δέσμη έξι πρωτοβουλιών που πρότεινε να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψει η χώρα «στην ενεργητική εξωτερική πολιτική».

Πρώτον, ζήτησε την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και δεύτερον, να υπάρχει επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Τρίτον, να ζητήσει ο πρωθυπουργός ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Ουάσιγκτον, «με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed». Τέταρτον, να ζητηθεί σύγκληση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Πέμπτον, να αιτηθεί η Αθήνα τη συμμετοχή της στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και, έκτον, να σταλεί από την Αθήνα σαφές μήνυμα πως η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, πριν από τις προτάσεις που κατέθεσε είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας τη φράση «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δε πρόκειται να γίνω», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλεύθηκε τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά θύμισε πως «όταν βρισκόταν εδώ ο πρόεδρος Ερντογάν, (σ.σ. επί κυβέρνησης Τσίπρα) κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του» και «είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία». Σε αντίστιξη ο ίδιος είπε πως «καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν», δηλώνοντας πως στηρίζει την επανεκκίνηση του διαλόγου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή