Τσαβούσογλου: «Οχι σε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας»

Τσαβούσογλου: «Οχι σε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνολική στρατηγική της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξασφάλισης κερδών σε άλλα μέτωπα και, κυρίως, σε αυτό της βόρειας Συρίας, εξετάζει η Αθήνα. Η ρευστότητα στην περιοχή, η απουσία ομοιογενούς ευρωπαϊκής πολιτικής και η τέλεια πολιτική καταιγίδα στην Ουάσιγκτον, αποτελούν παράγοντες που ενθαρρύνουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος, ανεξαρτήτως της ευρύτερης ατζέντας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγγίζει την καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διατηρεί υψηλούς ρητορικούς τόνους, έχοντας αποδυθεί σε μια εκστρατεία διάδοσης των χαρτών της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε έναν τέτοιο σχετικό χάρτη, προειδοποίησε για στρατιωτική δράση αν κάποιος αμφισβητήσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, αλλά υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε (τ/σ A-Haber) ότι η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να εμποδίσει» οποιαδήποτε γεώτρηση σχεδιαστεί να γίνει σε ύδατα τα οποία θεωρούνται τουρκικά. «Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας. Εννοείται πως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αποστάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, λαμβάνει ο ΟΗΕ από την ουσία του περιεχομένου της επιστολής που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταγγείλει ως παράνομο το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. «Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Φερκάν Χακ, ο οποίος και πρόσθεσε ότι «η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. Παρ’ όλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Εχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των οποίων όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα». Ο κ. Χακ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα περί του αν η λιβυκή κυβέρνηση νομιμοποιείται να υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο, ενώ σε ερώτηση για το αν ο γ.γ. θα το αποδεχθεί ως νόμιμο έγγραφο είπε ότι ακούει εντελώς διαφορετικές απόψεις γύρω από τη νομιμότητά της.

Χθες εκφράστηκε σαφής στήριξη προς την Αθήνα και από το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ κάλεσε την Αγκυρα και την Τρίπολη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης».

Ασκηση Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας

Ναυτικά γυμνάσια θα διεξαγάγουν σήμερα δυνάμεις Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Η ναυτική άσκηση μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) αντιμετωπίζεται από τη Λευκωσία ως μία απόδειξη της ενεργούς στήριξης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς της Αγκυρας. Η άσκηση με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019» θα πραγματοποιηθεί με δυνάμεις της κυπριακής ακτοφυλακής και φρεγάτες από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας και της Ιταλίας, με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων και την επικοινωνία στη θάλασσα. Οι Ιταλοί ήδη έχουν προβάλει τον πλου της φρεγάτας «Martinengo» στη Λάρνακα ως μέρος της έμπρακτης στήριξής τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ και το Παρίσι διαρκώς ανανεώνει τις αποστολές πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία κάνουν στάση και στην Κύπρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή