Εκρηξη νέων οικοδομών στην Αττική τον Σεπτέμβριο

Εκρηξη νέων οικοδομών στην Αττική τον Σεπτέμβριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη του όγκου των οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Αττικής καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς μεγάλος αριθμός κατασκευαστικών εταιρειών έχει ξεκινήσει να επαναδραστηριοποιείται στην αγορά κατοικίας, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης αγοραστών από το εξωτερικό και δευτερευόντως ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κινητικότητας και από κάποιους Ελληνες αγοραστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Σεπτέμβριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Λεκανοπέδιο Αττικής κατέγραψε αύξηση κατά 432,8% στον όγκο των αδειών, κατά 200% στην επιφάνεια και κατά 17% στον αριθμό, σε σχέση με τις άδειες που εκδόθηκαν κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Σε επίπεδο εννεαμήνου, έχουν εκδοθεί 2.521 νέες άδειες στην Αττική, επιφάνειας 651.000 τ.μ. και 3.017 κυβικών μέτρων, συνιστώντας αύξηση κατά 18,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 47,5% στην επιφάνεια και κατά 45,4% στον όγκο.

Αυτό που παρατηρείται είναι και η σημαντική επιτάχυνση της σχετικής δραστηριότητας, απλώς και μόνο λόγω των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση, καθώς ένα από τα βασικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα ήταν η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές. Το μέτρο ήταν μεταξύ των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τον Ιούλιο, επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και τελικά ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες χωρίς αστερίσκους, καθώς θα αφορά τόσο τα απούλητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια μεταγενέστερη του 2006, αλλά και όσα θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από σήμερα και μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή για τρία και πλέον χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί και ο κίνδυνος του «υπερβολικού ενθουσιασμού», που πιθανώς να γεννήσει νέα φαινόμενα υπερπροσφοράς. Οπως ανέφερε πρόσφατα στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της ομοσπονδίας κατασκευαστών κτιρίων Ελλάδος, «με βάση την εικόνα και τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από συναδέλφους, μόνο στα νότια προάστια έχουν εκδοθεί πάνω από 3.000 νέες οικοδομικές άδειες, που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να βρεθούν προς πώληση ακόμα και 10.000 νέες κατοικίες και διαμερίσματα, με την πλειονότητα εξ αυτών να απευθύνεται σε ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων».

Η σημαντική αυτή άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση από ξένους αγοραστές, κυρίως δε όσους ενδιαφέρονται παράλληλα να λάβουν την άδεια παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Οπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία (11μηνο του 2019) του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο φετινός ρυθμός ανόδου διαμορφώνεται σε 50%, καθώς μέχρι την 1η Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί 2.008 νέες άδειες. Συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 6.044 άδειες, εκ των οποίων σχεδόν το 70% αφορά σε Κινέζους επενδυτές (4.129 άδειες). Ωστόσο, η τάση αυτή πλέον είναι ακόμα πιο έντονη. Συγκεκριμένα, κατά τους τελευταίους 3 μήνες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, εκδόθηκαν 742 νέες άδειες παραμονής. Εξ αυτών, οι 665 αφορούσαν Κινέζους επενδυτές, ήτοι ποσοστό της τάξεως του 90%.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινείται η οικοδομική δραστηριότητα και στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του φετινού εννεαμήνου, πανελλαδικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 7,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,4% στην επιφάνεια και κατά 8,8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του έτους 2018. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή