Από τη Huawei η ανάπτυξη των δικτύων 5G στη Γερμανία

Από τη Huawei η ανάπτυξη των δικτύων 5G στη Γερμανία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην κινεζική Huawei και τη φινλανδική Nokia επέλεξε η Telefonica Deutschland για τη δημιουργία του δικτύου 5G της, στην προσπάθειά της να επιταχύνει τις εργασίες για τη μετάβασή της στον «κόσμο» των δικτύων πέμπτης γενιάς. Η κίνηση αυτή έρχεται και σε μια περίοδο όπου ακόμη η Γερμανία δεν έχει οριστικοποιήσει τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν τους προμηθευτές εξοπλισμού των νέων ασύρματων δικτύων.

Η απόφαση της γερμανικής Telefonica να στραφεί προς την κινεζική Huawei, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης, αποτελεί για την τελευταία «ευλογία». Αυτό γιατί, όπως μεταδίδει το Bloomberg, είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση της Deutsche Telekom σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα σταματήσει να παραγγέλνει νέο εξοπλισμό για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά τους Κινέζους προμηθευτές. Υπενθυμίζεται πως η κινεζική Huawei έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κινεζική κυβέρνηση με στόχο την κατασκοπεία, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Huawei.

Υπάρχει όμως ένας περιορισμός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η γερμανική κυβέρνηση το διάστημα αυτό προσπαθεί να ορίσει κανόνες ασφαλείας, που αφορούν την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στη χώρα. Αυτό προϋποθέτει την πιστοποίηση του σχετικού εξοπλισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι κεραίες ραδιοσημάτων. Επίσης, εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας επιθυμούν πιο αυστηρούς κανονισμούς, προς την κατεύθυνση ακόμη και του αποκλεισμού της Huawei. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όμως, φαίνεται να μη συμμερίζεται την άποψη αυτή, αφού κατά το παρελθόν έχει εκφράσει την επιθυμία να μην αποκλείσει από τη διαδικασία την κινεζική εταιρεία, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα συμμορφωθεί με τα κριτήρια εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με το Bloomberg, προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους κριτήρια θα θέσει η γερμανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι νωρίς για τη Huawei να αυτοανακηρυχθεί νικήτρια.

Σχετική ανακοίνωση της Telefonica Deutschland ανέφερε πως η συμφωνία με τις δύο εταιρείες για την παροχή του λιγότερο ευαίσθητου μέρους του δικτύου θα υπόκειται στην επιτυχή πιστοποίηση της ασφάλειας της τεχνολογίας και των εταιρειών. Προσέθεσε, δε, ότι η εταιρεία λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που σημειώνεται σε πολιτικό επίπεδο για την καθιέρωση αυτών των οδηγιών ασφαλείας, χωρίς όμως αυτό να καθυστερεί την έναρξη των διαδικασιών επέκτασης του δικτύου πέμπτης γενιάς. Σημειώνεται ότι η Telefonica Deutschland ανακοίνωσε ότι θα μειώσει έως 37% το μέρισμα που θα διανείμει το 2019 με στόχο να θέσει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στα δίκτυα του «μέλλοντος», ακολουθώντας και τη στρατηγική ανταγωνιστριών όπως η Deutsche Telekom και η Vodafone. Η εταιρεία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές που επέλεξαν τη Huawei για να στηρίξει τις υποδομές 5G, με την ελβετική Sunrise να έχει γνωστοποιήσει νωρίτερα φέτος τη συνεργασία της με την κινεζική εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας και να περιορίσει ή να αποκλείσει τη Huawei από τα βρετανικά δίκτυα πέμπτης γενιάς. «Δεν θέλω αυτή η χώρα να είναι εχθρική χωρίς λόγο απέναντι σε επενδύσεις από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να ζημιώσουμε τα ζωτικής σημασίας εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή