Επεισόδια με δακρυγόνα σε ημερίδα για την Υγεία

Επεισόδια με δακρυγόνα σε ημερίδα για την Υγεία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα έχει φτάσει ο «εμφύλιος» που μαίνεται το τελευταίο διάστημα στον ιατρικό κόσμο και συγκεκριμένα μεταξύ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και τον λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ, λόγω των πρόσφατων προτάσεων του ΠΙΣ για συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η χθεσινή ημερίδα «Ενημέρωσης και διαλόγου για τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, εισέβαλαν στην αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου όπου πραγματοποιείτο η ημερίδα.

Είχαν προηγηθεί έξω από την αίθουσα επεισόδια μεταξύ των εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ και ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι επιχείρησαν με τη χρήση δακρυγόνων να εμποδίσουν στους διαμαρτυρόμενους την είσοδο στην αίθουσα. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην αίθουσα, φωνάζοντας το σύνθημα «τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και πέταξαν άδεια «φακελάκια» στον χώρο. Δήλωσαν ότι ο χώρος τελεί υπό κατάληψη, και παρέμειναν στην αίθουσα, έως ότου φύγουν όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα, για περίπου μία ώρα. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στην πρόταση του ΠΙΣ, υποστηρίζοντας ότι πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με όχημα τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού (κυρίως για απεικονιστικές εξετάσεις) εντός των νοσοκομείων χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κατήγγειλαν αστυνομική βία και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

«Είναι θλιβερό, διότι αυτοί που διέλυσαν την ημερίδα είχαν πρόσκληση να συμμετάσχουν σε αυτή την ημερίδα διαλόγου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι ο ΠΙΣ δεν πρόκειται να είναι ουραγός των εξελίξεων, ούτε θα αλλάξει τη θεματολογία του η οποία ορίζεται από τις ανάγκες της εποχής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή