Φάε, νύφη, λάχανα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πεθερά ήθελε να ταΐσει τη νύφη λάχανα, αλλά η νύφη ήθελε να φάει ψάρια. Εμείς θα τα παντρέψουμε, για χατίρι και των δύο. Ευκαιρία να αγαπηθούν.

Παλαιότερα, όπως λέμε «μια φορά κι έναν καιρό», η δομή της οικογένειας κατά παράδοση ήταν εντελώς διαφορετική. Ο αφέντης ήταν ο πατέρας με τους δυο τρεις γιους και έκανε κουμάντο στις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού. Η αφέντρα ήταν η νοικοκυρά, σύζυγος του αφέντη και πεθερά για τις νύφες, οι οποίες όφειλαν σε αυτήν απόλυτη υπακοή. Υπήρχε –και συνεχίζει να υπάρχει– μια αντιπαλότητα ανάμεσα στις νύφες και τις πεθερές.

Πολλές αναφορές υπάρχουν σε αυτή την αντιπαλότητα με εκατοντάδες παροιμίες, δίστιχα, μαντινάδες και τραγούδια, χαρούμενα, περίεργα, ακόμα και λυπητερά γι’ αυτό το χάσμα ανάμεσα σε νύφη και πεθερά. Όμως, αν παρακολουθήσεις από μακριά, βλέπεις ότι δεν εννοείται να υπάρχει πεθερά δίχως νύφη ή νύφη δίχως πεθερά. Είναι αλληλένδετες, η μία συμπληρώνει την άλλη, και έτσι συνεχίζεται η ζωή. Μεγάλη, τεράστια και ανεξήγητη απορία των μανάδων-πεθερών, γιατί ο γιος τους κάνει το χατίρι της νύφης. «Εγώ τον γέννησα, τον θήλασα, τον έμαθα να περπατάει, τον μεγάλωσα, πόνεσα, για τα δικά μου φαγητά τρελαίνεται. Αυτή τι τον κάνει και της έχει τόση αδυναμία;» Έλα μου ντε!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ξεχαστήκαμε κουβεντιάζοντας. Πέρασε η ώρα και τώρα τι μαγειρεύουμε; Ψαρόσουπα με κολοκύθα. Συνδυασμός τρελός. Η πεθερά ήθελε να ταΐσει τη νύφη λάχανα, αλλά η νύφη ήθελε να φάει ψάρια. Εμείς θα τα παντρέψουμε, για χατίρι και των δύο. Ευκαιρία να αγαπηθούν.

Ψαρόσουπα με κολοκύθα

800 γρ. ψίχα από γλυκιά κολοκύθα / 1 κιλό διάφορα πετρόψαρα για σούπα, καθαρισμένα, πλυμένα / 2 ξερά κρεμμύδια / 3 μέτρια καρότα / χυμός από 2 μικρά λεμόνια / 200 γρ. ελαιόλαδο / αλάτι / πιπέρι / κύμινο

Βράζουμε τα πετρόψαρα σε περίπου 1 λίτρο νερό ή λίγο περισσότερο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, κρατώντας στην άκρη και τον ζωμό όπου τα βράσαμε. Τα ξεψαχνίζουμε, τα καθαρίζουμε δηλαδή από τις πέτσες και τα κόκαλα-αγκάθια, και κομματιάζουμε τη σάρκα τους με τα χέρια. Σουρώνουμε τον ζωμό των ψαριών και τον αδειάζουμε στην καθαρισμένη πλέον κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα, τα κρεμμύδια και τα καρότα, όλα πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους.

Τα βράζουμε καλά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ακόμα νερό. Στη συνέχεια τα περνάμε όλα μαζί στον πολυκόφτη και έχουμε έναν ζωμό βελουτέ. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Βάζουμε ξανά τη βελουτέ στη φωτιά για 5 λεπτά και προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και τα κομματάκια από τα ψάρια που έχουμε κρατήσει. Η σούπα είναι έτοιμη.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου, τεύχος 163.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή