Τρεις υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της Wind Hellas

Τρεις υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της Wind Hellas

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους μετόχους της Wind περνά πλέον το μπαλάκι των αποφάσεων, μετά τη χθεσινή υποβολή προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν η Providence, η Warburg Pincus και η BC Partners.

H περίοδος υποβολής αρχικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση της Wind θεωρητικά έληξε χθες στις 5 το απόγευμα ώρα Ην. Βασιλείου (7 ώρα Ελλάδος), αλλά όπως επισήμανε καλά ενημερωμένη πηγή «μια προσφορά που φτάνει μία ή δύο ώρες αργότερα είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να περιέχει ικανοποιητικό προσφερόμενο τίμημα». Τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των μετόχων της Wind χειρίζεται η JP Morgan και η όλη διαδικασία τρέχει στο Λονδίνο.

Από τούδε και στο εξής όλα θα εξαρτηθούν από τις προσφορές των ενδιαφερομένων. Αν αυτές κριθούν ικανοποιητικές από την πλευρά των πωλητών θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με εκείνους που η προσφορά τους περιλαμβάνει ένα ικανοποιητικό τίμημα.

Οι μέτοχοι, πάντως, της Wind, Golden Tree και Cyrus Capital, παρόλο που θα επιθυμούσαν μια απεμπλοκή από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην οποία επένδυσαν το 2011, εντούτοις δεν βιάζονται. Η εταιρεία είναι κερδοφόρος και πρόσφατα άντλησε από τη διεθνή αγορά περί τα 600 εκατ. ευρώ (525 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης και 75 εκατ. μέσω ανακυκλούμενης πίστωσης).

Η άντληση αυτών των κεφαλαίων μπορεί να επιτρέψει στους μετόχους της Wind να λάβουν μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου (π.χ. 150 έως 200 εκατ. ευρώ) και ταυτόχρονα να αφήσουν στην εταιρεία μια ρευστότητα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω παράγοντες παρέχουν στους μετόχους της Wind την ευκαιρία να αφήσουν την πώληση για το μέλλον, που οι συνθήκες μπορεί να είναι ακόμη πιο ευοίωνες για τους ίδιους.

Ολα δείχνουν ότι ένα πιθανό τίμημα πώλησης κρύβεται πέριξ του 1 δισ. ευρώ, αναφορικά με την επιχειρηματική αξία της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης (Enterprise Value). Aφαιρουμένου του καθαρού δανεισμού, ύψους 275 εκατ. ευρώ και προστιθέμενων των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους περίπου 50-70 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι μπορεί να προσδοκούν σε ένα τίμημα κοντά στα 700-800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία πώλησης της Wind ξεκίνησε αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Wind περιλαμβανόταν μεταξύ των πωλούμενων περιουσιακών στοιχείων της χώρας που είχαν στα χέρια τους οι υπουργοί οι οποίοι συνόδευαν τον πρωθυπουργό, όπου εκτός της Wind ήταν αεροδρόμια, λιμάνια και άλλες κρατικές επιχειρήσεις.

Η διαδικασία πώλησης δεν άργησε να εκδηλωθεί, καθώς η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος της χώρας, αλλά και η θετική πορεία της εταιρείας έφερε τουλάχιστον τέσσερα ενδιαφερόμενα επενδυτικά funds. Μεταξύ αυτών οι τρεις προαναφερόμενοι που φέρονται ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον χθες και επιπλέον η Αpollo Capital. Πρόκειται για επενδυτικές επιχειρήσεις που συχνά-πυκνά εξετάζουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα μας.

Η Wind πέρυσι είχε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 120 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένονται στα 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο εκδηλούμενο ενδιαφέρον για τη Wind, διαδραματίζει και η στροφή των διεθνών επενδυτικών εταιρειών προς περιουσιακά στοιχεία με μακροπρόθεσμες αποδόσεις, όπως για παράδειγμα είναι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, υποδομών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή