Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσωπο της χρονιάς

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσωπο της χρονιάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόσωπο της Χρονιάς 2019» ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, που αποτέλεσε έμπνευση για την γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Πρόκειται για το νεαρότερο άτομο στο οποίο έχει απονεμηθεί η διάκριση από το 1927, οπότε άρχισε το περιοδικό να αναδεικνύει τα «Πρόσωπα της Χρονιάς». Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Εντουαρντ Φέζενταλ, ανακοίνωσε χθες την απόφαση στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τονίζοντας ότι «η Γκρέτα έγινε η πιο δυνατή φωνή για το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετώπισε, κατά τη διάρκεια του 2019, ο πλανήτης. Ξεκίνησε από το τίποτα και εξελίχθηκε σε ηγέτιδα ενός παγκοσμίου κινήματος». Το εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζει την Γκρέτα υπό τον τίτλο «Η δύναμη της Νεολαίας».

Λίγο μετά την ανακήρυξη της ως «Προσώπου της Χρονιάς», χθες, η Γκρέτα ανέβηκε στο βήμα της Διάσκεψης  για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, στοχεύοντας στην εξεύρεση τρόπων υλοποίησης των δεσμεύσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Κλίμα, στο Παρίσι το 2015, και θα ολοκληρωθεί αύριο. Χωρίς περιστροφές, κατηγόρησε τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι προσπαθούν να βρουν «παραθυράκια» προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές.

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν οι πολιτικοί και τα στελέχη των επιχειρήσεων προσποιούνται ότι δραστηριοποιούνται, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα άλλο πέρα από δημόσιες σχέσεις» τόνισε και το ακροατήριο, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί υποστηρικτές της, την καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό. «Είμαι σίγουρη ότι αν ο κόσμος άκουγε τι συνέβαινε και τι λεγόταν κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, θα ένιωθε οργή» δήλωσε και συνέχισε, «οι διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή μοιάζουν να έχουν εξελιχθεί σε ευκαιρίες για τα κράτη ώστε να αναζητήσουν “παραθυράκια”, όχι για να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους». Στην συνέχεια επισήμανε ότι «οι δείκτες του ρολογιού κινούνται απειλητικά, καθώς προσεγγίζουμε το τέλος της δεκαετίας. Σε μόλις τρεις εβδομάδες θα ξεκινήσει μία νέα δεκαετία, μία δεκαετία στην οποία θα καθορίσουμε το μέλλον μας» και κατέληξε, «σήμερα αναζητούμε απελπισμένα ένα ίχνος ελπίδας». Το νεαρό κορίτσι είναι το διασημότερο πρόσωπο που παραβρέθηκε στη διάσκεψη και σίγουρα αποτέλεσε πολύ ισχυρότερο πόλο έλξης από άλλες προσωπικότητες, όπως είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Η ομιλία της, επισημαίνουν οι αναλυτές, είχε βαρύνουσα σημασία, κυρίως επειδή βασίστηκε στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα απέφυγε τις οργίλες αντιδράσεις που είχε επιδείξει κατά τη Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Τέλος, λίγες ώρες νωρίτερα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, είχε εκφράσει την έκπληξή του που τα ΜΜΕ δίνουν βήμα σε ένα «παλιόπαιδο» όπως χαρακτήρισε την Γκρέτα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή