«Εχουμε 50 βήματα έως το 2050 για μία Ευρώπη φιλική προς το κλίμα»

«Εχουμε 50 βήματα έως το 2050 για μία Ευρώπη φιλική προς το κλίμα»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος (με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα)  μέχρι το 2050, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε χθες τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση αυτού του οράματος, καθώς μία τέτοια απόφαση θα επηρεάσει πληθώρα τομέων και ιδιαίτερα το εμπόριο, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη γεωργία της ηπείρου. «Εχουμε 50 βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το 2050, για μία Ευρώπη φιλική προς το κλίμα και τη φύση» είπε η ίδια και πρόσθεσε πως είναι στο χέρι μας να θέσουμε τους χρονικούς στόχους ώστε όλοι να ακολουθήσουν με τον ίδιο ρυθμό. Θέλοντας να τονίσει πόσο πρωτοποριακό είναι το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων το παρομοίασε με την πρώτη φορά που πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι. Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι εκπρόσωποι 44 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν ετήσιο κύκλο εργασιών 6 τρισ. ευρώ, την επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει νόμο με τον οποίο θα επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα (μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα).

Ως πρώτος στόχος τέθηκε το 2030, χρονιά κατά την οποία η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 50%-55% σε σχέση με το 1990. Γι’ αυτόν το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο που θα καλύψει αυτές τις ανάγκες αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του νέου έτους.

Τουλάχιστον 25% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κατά προσέγγιση 250 δισ. θα διοχετευθούν σε προγράμματα δράσης για το κλίμα, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό εκτός από επενδύσεις και χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει και νέους κανόνες για πιο αυστηρά όρια ρύπων για βιομηχανίες, νέους κανόνες για επιδοτήσεις, για πράσινη γεωργία και πιθανόν και έναν περιβαλλοντικό φόρο, ενώ ακόμα και οι σχεδιασμοί πόλεων θα πρέπει να είναι πιο βιώσιμοι.

Συζήτηση στις Βρυξέλλες

Η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα απαιτήσει όμως μεγάλη χρηματοδότηση στα περισσότερα κράτη-μέλη, τα οποία θα κληθούν να μετατρέψουν την παραγωγή ενέργειάς τους από ρυπογόνες βιομηχανίες όπως λιγνιτικές μονάδες σε άλλες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Συγχρόνως, για να προχωρήσει η Επιτροπή χρειάζεται να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη-μέλη, οι ηγέτες των οποίων θα βρεθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα συζήτησης ακριβώς αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση 100 δισ. ευρώ σε χώρες (κυρίως ανατολικές με ηγέτιδα την Πολωνία) που η οικονομία τους εξαρτάται από ρυπογόνες μορφές ενέργειας προκειμένου να τις βοηθήσει στην ενεργειακή τους μετάβαση. Το ποσό αυτό, ωστόσο, τουλάχιστον για την Πολωνία ακούγεται ελάχιστο, καθώς μόνο για τις ανάγκες της χώρας τους οι Πολωνοί ζητούν 500 δισ. μέχρι το 2050.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή