H δύναμη της Γκρέτα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η δύναμη της νιότης» είναι ο τίτλος του περιοδικού ΤΙΜΕ, το οποίο ανακήρυξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσωπο της χρονιάς για το 2019. Είναι κάπως οξύμωρο που αυτή η μικροκαμωμένη έφηβη από τη Σουηδία έχει όντως τόση ισχύ. Κατά την πρόσφατη άφιξή της στη Μαδρίτη για τη σύνοδο για το κλίμα, μόλις που διέκρινε κανείς στις φωτογραφίες το κεφάλι της με ένα αμήχανο, σχεδόν φοβισμένο χαμόγελο, περικυκλωμένη από τους υπευθύνους ασφαλείας, τους φωτορεπόρτερ οι οποίοι ήθελαν να την τραβήξουν μια φωτογραφία και τους θαυμαστές της που ήθελαν να περηφανευτούν ότι την είδαν από κοντά. Στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ, αντίθετα, μοιάζει τεράστια, σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο, τον οποίο μαστιγώνουν κύματα, σαν μια γιγάντια «μικρή γοργόνα», βγαλμένη όχι από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν αλλά από τη δυστοπία της κλιματικής αλλαγής.

Ηταν μια δίκαιη επιλογή. Εδώ και ένα χρόνο, οι «Παρασκευές για το μέλλον» έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο και η κινητοποίηση της –θεωρητικά αδιάφορης για την πολιτική– νεολαίας είναι εντυπωσιακή. Πλέον, όμως, είναι σαφές ότι το περιβάλλον είναι το πιο πολιτικό ζήτημα. Από την οικονομία και τη μετανάστευση, όλες οι πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αναμένεται να επηρεαστούν από την άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες. Αν κάποτε ορισμένοι αποκήρυσσαν την οικολογία ως πρόβλημα πολυτελείας, του «Πρώτου Κόσμου», τώρα πια η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τους πιο ευάλωτους οικονομικά λαούς και τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Το πράσινο new deal και η οικοδόμηση περιβαλλοντικής πολιτικής είναι ακριβή υπόθεση και θα πλήξουν κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα. Το είδαμε με τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία και την επιβολή φόρου στα καύσιμα, θα το βλέπουμε εφεξής ολοένα συχνότερα: Κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανό να προκαλεί κοινωνικές εκρήξεις.

Υπό αυτήν την έννοια, η φωνή της Γκρέτα έχει σημασία. Είναι οργισμένη, εκφράζει τη νεολαία, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης μέτρων και περιγράφει την Αποκάλυψη που θα ακολουθήσει, αν συνεχιστεί η σημερινή αδράνεια. Η πίεση από τους νέους είναι ασφυκτική και το πολιτικό κατεστημένο αφουγκράζεται τις ευαισθησίες τους και φαίνεται πως βγαίνει από τον λήθαργο. Για όλα αυτά, χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ενα εξώφυλλο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τη δείξουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή