Το Κονκλάβιο (12/12/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά στην Κουμουνδούρου

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Και ομολογουμένως, η χθεσινή εικόνα του Τζέφρεϊ Πάιατ με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του δεύτερου στην Κουμουνδούρου σε φόντο κόκκινο, όπου κυριαρχούσαν οι περίφημοι ταύροι του εικαστικού Κωστή Γεωργίου που έχουν αποτελέσει φόντο για πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Τσίπρα, μιλά από μόνη της.

Και λέει ότι οι εποχές κατά τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε που ετοιμαζόταν να έρθει στην εξουσία, έστελνε στενούς του συνεργάτες να συναντήσουν τον Αμερικανό πρέσβη στην οικία της Παναγή Κυριακού με όρους μυστικότητας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, οι συναντήσεις όχι μόνο γίνονται στο φως, αλλά στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορούμαι δε, ότι ήταν η πλευρά του Τσίπρα αυτή που επέλεξε το μέρος. Εξ ου και δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο τον συμβολισμό και το μήνυμα. Ο Πάιατ, εξάλλου, έγινε χθες ο πρώτος Αμερικανός πρέσβης που διέβη το κατώφλι της Κουμουνδούρου. Χωρίς να περάσει μέσα από πλακάτ και δακρυγόνα.

Δικαίωση

Μαθαίνω ότι το ραντεβού είχε κλειστεί εδώ και καιρό. Οσο για το περιεχόμενο της συζήτησης, δεν θέλει και πολλή σκέψη. Μένω στο «τιτίβισμα» του Πάιατ, ο οποίος σημείωσε ότι ήταν χαρά που συζήτησε με τον Τσίπρα τη «στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16, την ανανέωση της συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τις ευκαιρίες για την περιφερειακή συνεργασία που άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών, και τον East Med». Δηλαδή περίπου όσα προωθήθηκαν επί των ημερών του Τσίπρα, ο οποίος υποθέτω ότι επιδιώκει και μια κάποια δικαίωση, αν κρίνω και από τη χθεσινή του παρουσία στη Βουλή.

Το χιούμορ του Σόιμπλε

Στον «Διόνυσο» παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χθεσινό γεύμα προς τιμήν του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των εκατέρωθεν αντιπροσωπειών. Παρόντες από την ελληνική πλευρά οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, Δημήτρης Οικονόμου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία. Εκεί η διάθεση ήταν χαλαρή και ακούστηκαν μερικές ωραίες ιστορίες.

Πληροφορούμαι ότι την πιο χαριτωμένη την αφηγήθηκε ο Νίκος Δένδιας. Αφορούσε τα χρόνια της κρίσης, όταν εκείνος ήταν ακόμα υπουργός Ανάπτυξης και τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά από την ιστορία προκύπτει, όπως απεφάνθη και ο Δένδιας, ότι ο Σόιμπλε έχει πολύ καλό χιούμορ. Κατά τα λοιπά, ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Κυριάκο ότι σκοπεύει να χρίσει επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Κρήτη κάποιον από το νησί.  «Ε, όταν ξανάρθεις, θα σε φιλοξενήσω στην Κρήτη», αντέτεινε ο Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ωτακουστές συνέλαβαν Μητσοτάκη και Βούτσιτς να μοιράζονται τον πόνο τους για την οικογένεια και τα παιδιά τους, για τα οποία δεν έχουν πολύ χρόνο λόγω πολιτικής.

«Μη μου θυμώνεις»

Κατά τα λοιπά, το γεύμα ήταν ελαφρύ: είχε γεμιστά κανελόνια, σφυρίδα και για επιδόρπιο καρυδόπιτα. Υπήρξε, όμως, ένας προσκεκλημένος, ο οποίος δεν πέρασε πολύ καλά, γιατί είναι της κρεοφαγίας και δεν του αρέσει το ψάρι (παρότι αναγκάστηκε να το τιμήσει…): ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς. Θυμίζω ότι είναι πρόσωπο γνωστό για τις ερμηνευτικές του ικανότητες, τις οποίες είχε αποδείξει υποδεχόμενος τον Νίκο Κοτζιά στο Βελιγράδι. Εκεί είχε πάρει το μικρόφωνο και είχε τραγουδήσει το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου»…

Πολιτική βία

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, με αιχμή τα χρόνια της κρίσης, με ακόμη πιο ενδιαφέρουσα σύνθεση ομιλητών – ανάμεσα στους οποίους θα κάνει παρέμβαση και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διοργανώνουν το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, 17 Δεκεμβρίου, στο ΕΒΕΑ το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, το Κέντρο Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο του Exeter. «Πολιτική βία στην Ελλάδα της κρίσης» ο τίτλος αυτής και στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικής επιστημονικής έρευνας από τους Λαμπρινή Ρόρη (Exeter), Βασιλική Γεωργιάδου (Πάντειο), Κώστα Ρουμανιά (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Θα σχολιάσουν οι Νίκος Δεμερτζής (ΕΚΚΕ) και Στάθης Καλύβας (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης). Σημειώνω ότι η έρευνα που θα παρουσιαστεί εστιάζει στην περίοδο 2008-2018 και θα παρουσιάσει περιστατικά, δρώντες, ιδεολογικό υπόβαθρο και συνέπειες δράσης τους. Υποθέτω ότι ως προς τους δρώντες δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή