Επιβεβλημένη η σύμπνοια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίνοντας από τις δηλώσεις του υπουργού και διαφόρων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αλλά και από τα σχετικά ρεπορτάζ, στο προχθεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) επικράτησε κλίμα σύμπνοιας και συναίνεσης. Αναμενόμενο και λογικό. Αν επικρατούσε κλίμα αντιπαράθεσης και διχόνοιας ενώ κλιμακώνονται καθημερινά οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς και η χώρα βλέπει να απειλούνται άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα σηκώνονταν και οι πέτρες κατά της σημερινής πολιτικής τάξης. Η κατάσταση που επικρατεί απαιτεί μηνύματα συναίσθησης του κινδύνου και σοβαρότητας από την κυβέρνηση και τα κόμματα προς την κοινωνία.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συζητήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, με αφορμή την ενημέρωση που ασφαλώς έκανε ο Ν. Δένδιας προς τους εκπροσώπους των κομμάτων. Πολύ σωστά, γιατί τέτοιες συσκέψεις σε τέτοιες καταστάσεις, που άλλωστε τις προκαλούν, δεν έχουν στόχο να τροφοδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που ο κάθε «ψεκασμένος» έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, επομένως, δυνατότητα να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα με ανοησίες και γελοίους λεονταρισμούς, δίχως να εξαιρούνται διάφορα δημοσιογραφικά σαΐνια, των ηλεκτρονικών μίντια κυρίως, που δεν χάνουν ευκαιρία να λαϊκίσουν χάριν της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης.

Αλλωστε, κάθε κράτος που απειλείται ανοιχτά, ακόμη και με πολεμική σύρραξη πρέπει να κρατάει «κλειστά» τα δικά του «χαρτιά» για τους χειρισμούς αντιμετώπισης της απειλής. Και όπως εμείς παρακολουθούμε στενά όσα λένε οι αξιωματούχοι της Αγκυρας, το ίδιο κάνουν κι εκείνοι. Καλό είναι, λοιπόν, να μην μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, πέρα από εκείνα που εμείς επιτρέπουμε για λόγους αποτροπής.

Ενώ όμως δεν ξέρουμε ούτε τις λεπτομέρειες της ενημέρωσης από πλευράς Ν. Δένδια ούτε τι ακριβώς συζητήθηκε στη σύσκεψη –και ελπίζουμε να μη μάθουμε ποτέ, κάτι που θα αποτελεί δείγμα στοιχειώδους σοβαρότητας από όσους συμμετείχαν–, δικαιούμαστε να ελπίζουμε πως τέθηκαν θέματα χάραξης και διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής. Εθνική στρατηγική που θα ισχύει και θα την υπηρετούν οι πάντες, θα επιτρέπει όμως τακτική ευελιξία και θα συνδυάζει τις προσπάθειες επίτευξης διπλωματικών στόχων με ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων. Τουλάχιστον μέχρις ότου αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες και απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος. Είναι σαφές και όλοι πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι ο «αντίπαλος», η άλλη πλευρά για όποιον προτιμάει, δεν είναι εύκολος· το αντίθετο. Η Τουρκία είναι μεγάλη, είναι εξοπλισμένη, η στρατιωτική κάστα της έχει εμπειρία πολεμικών συγκρούσεων, μπορεί να απορροφήσει απώλειες, δείχνει αποφασισμένη να παίξει ρόλο περιφερειακής δύναμης, έχει καταφέρει να μιλάει ως ίσος προς ίσον με τις μεγάλες δυνάμεις, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για διάφορους λόγους και δεν μπλοφάρει. Συνέχεια στις συσκέψεις του ΕΣΕΠ, λοιπόν, για να τροφοδοτείται η σύμπνοια, να χαραχθεί η εθνική στρατηγική και να εξαλειφθεί η δυνατότητα κομματικής εκμετάλλευσης μπροστά στον κίνδυνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή