Κέρδη 2,8% οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης

Κέρδη 2,8% οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία επικράτησε, χθες, στις αγορές Ευρώπης και Αμερικής, καθώς τις οδήγησαν σε άνοδο ετερόκλητοι παράγοντες που εξουδετέρωσαν την αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία. Η δήλωση της νέας προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αντιλαμβάνεται τις παρενέργειες της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, με τον δείκτη των τραπεζών της Ευρωζώνης SX7E να σημειώνει άνοδο 2,8%. Μαζί του κινήθηκαν ανοδικά οι δείκτες FTSE MIB του Μιλάνου και IBEX της Μαδρίτης που περιλαμβάνουν πολλές τράπεζες και επηρεάζονται από τις μετοχές τους. Οι δύο δείκτες έκλεισαν έτσι με άνοδο 0,8% και 1% αντιστοίχως.

Με άνοδο 0,795 έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που αποτελείται από διεθνείς εταιρείες, ενώ ο δείκτης ISEQ του Δουβλίνου που συνήθως επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit έκλεισε με άνοδο 0,6%. Στο μεταξύ  διέρρευσε η είδηση ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε στο Πεκίνο να αναβάλει τους δασμούς που είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ μεσολάβησε και το tweet με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε για επικείμενη προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Η είδηση οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των γερμανικών εταιρειών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,6%.

Οι ίδιοι αυτοί παράγοντες προκάλεσαν νέο ράλι στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει νέο ρεκόρ και το βράδυ να καταγράφει άνοδο 0,76%. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,72% .

Την ίδια στιγμή, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού υποχωρούσε κατά 0,36% και ανέβαιναν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Αργά το βράδυ σημείωναν, άλλωστε, ελαφρά άνοδο οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται στα 59,41 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 64,42 δολάρια το βαρέλι και να σημειώνουν άνοδο 0,65% και 0,76% αντιστοίχως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή