Παρατείνεται το κυβερνητικό αδιέξοδο στο Ισραήλ

Παρατείνεται το κυβερνητικό αδιέξοδο στο Ισραήλ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντροπή. Απελπισία. Φρικτό αστείο. Με αυτούς και άλλους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς υποδέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης και η κοινή γνώμη του Ισραήλ την είδηση ότι οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων απέτυχαν και πάλι να λύσουν το πρόβλημα της ακυβερνησίας που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες τη χώρα.

«Είναι ένα φρικτό αστείο, κάτι έχει σπάσει στο πολιτικό μας σύστημα», δηλώνει στο πρακτορείο Associated Press η 40χρονη Εντνα Ναόν, η οποία πρόσφατα απολύθηκε από επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας, εν μέρει λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση των προγραμμάτων που είχε υποβάλει στην παράλυτη κρατική μηχανή. «Ντροπή» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Yediot Ahronot, μετά την εξάντληση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Διεκπεραιώνοντας την τυπική διαδικασία, οι βουλευτές ψήφισαν χθες ομόφωνα απόφαση για διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη εκλογών στις 2 Μαρτίου. Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος της χώρας Ρούβεν Ρίβλιν κάλεσε τους πολίτες «να μη βυθιστούν στην απελπισία» και «να μη χάσουν την πίστη στο δημοκρατικό σύστημα», αλλά να δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο με την ψήφο τους.

Τόσο οι εκλογές του Απριλίου όσο και εκείνες του Σεπτεμβρίου απέτυχαν να αναδείξουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία με κορμό είτε το δεξιό κόμμα Λικούντ, του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είτε το κεντρώο κόμμα Μπλε και Ασπρο, του απόστρατου πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς. Ούτε η πρόταση του Ρίβλιν για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με εναλλαγή των δύο ηγετών στην πρωθυπουργία, είχε καλύτερη τύχη. Πρόσφατα, η γενική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για απάτη στον Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο θα καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, να διατηρήσει την ηγεσία του Λικούντ και να το οδηγήσει στις εκλογές του Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή