Nίκη Τζόνσον στο exit poll

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεγάλη πλειοψηφία και αυτοδύναμη κυβέρνηση για το Συντηρητικό Κόμμα προέβλεπε το exit poll του BBC / ITV, που δημοσιεύθηκε στο κλείσιμο της κάλπης των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Εφόσον η εκτίμηση επιβεβαιωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, η Βρετανία οδεύει προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με τη μέτρηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον όδευαν προς την κατάκτηση 368 εδρών έναντι 191 εδρών για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, με τρίτο το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, στις 55 έδρες.

«Αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για δραματική νίκη και δικαίωση του Μπόρις Τζόνσον», σχολίασε στο δίκτυο Sky ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με πρωτοφανείς ουρές σε πολλά βρετανικά εκλογικά κέντρα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε μια αντανάκλαση της ιστορικής σημασίας της αναμέτρησης.

Πιστός στην παράδοση που συνδυάζει την πρωινή βόλτα του σκύλου με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον ψήφισε στο Γουέστμινστερ, όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, αντί του Οξμπριτζ / Σάουθ Ρούσλιπ όπου εκλέγεται. Το αποτέλεσμα στην περιφέρεια αυτή, την οποία ο Τζόνσον είχε κερδίσει το 2017 με διαφορά μόλις 5.034 ψήφων, θα είναι ίσως το σημαντικότερο των εκλογών, για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με τον «ξαφνικό θάνατο» των πρωθυπουργικών φιλοδοξιών σε περίπτωση μη επανεκλογής του.

Και σε αυτή και σε αρκετές άλλες εκλογικές περιφέρειες, κομβική σημασία έχει ο βαθμός συσπείρωσης των ψηφοφόρων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών γύρω από τους υποψηφίους των Εργατικών – και τούμπαλιν. Πρόκειται για τη λεγόμενη «ψήφο τακτικής», με την οποία το στρατόπεδο των οπαδών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. επιχείρησε να σταματήσει την επανεκλογή των Συντηρητικών και να εμποδίσει έτσι την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου.

Αντιστρόφως, η προοπτική της άμεσης εξόδου («get Brexit done») ήταν ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο οι Συντηρητικοί διεκδίκησαν παραδοσιακά προπύργια του Εργατικού Κόμματος στην κεντρική και βόρεια Αγγλία.

Μεταξύ των ερωτημάτων που θα απαντηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το πόση επιρροή είχε τελικά το Brexit στις επιλογές των ψηφοφόρων, σε αντιδιαστολή με το σημείο αιχμής της εκστρατείας του Εργατικού Κόμματος, που ήταν η προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Οτι και να γίνει, το κίνημα που χτίσαμε τα τελευταία έξι χρόνια, όλες οι φιλίες και όλες οι εμπειρίες, δεν φεύγουν. Μαζί φτιάξαμε κάτι εντυπωσιακό, ένα κίνημα ελπίδας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», ανακοίνωσε το Momentum, το κίνημα στο οποίο βασίστηκε ο Τζέρεμι Κόρμπιν για να ανέλθει από το αριστερό άκρο του Εργατικού Κόμματος στην ηγεσία του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή