«Αποικία» Δυτικογερμανών η ανατολική πλευρά της χώρας

«Αποικία» Δυτικογερμανών η ανατολική πλευρά της χώρας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, η  Γερμανία παραμένει μια χώρα διχασμένη σε ό,τι αφορά την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των δύο πλευρών. H πρώην Ανατολική Γερμανία παραμένει φτωχότερη και λιγότερο ανεπτυγμένη καθώς το μέσο μηνιαίο εισόδημα στη δυτική Γερμανία φτάνει τις 3.330 ευρώ, ενώ στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν υπερβαίνει τις 2.690 ευρώ. Και βέβαια, από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας οι 463 βρίσκονται στο δυτικό τμήμα και μόλις 37 στο ανατολικό.

Ερευνα

Δεν είναι, όμως, εξίσου γνωστό ότι οι κάτοικοι του δυτικού τμήματος της χώρας είναι ιδιοκτήτες μεγάλης μερίδας των κατοικιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και οι κάτοικοι του ανατολικού τμήματος είναι οι νοικάρηδές τους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, τουλάχιστον το 25% των κατοικιών που βρίσκονται στην ανατολική Γερμανία ανήκει σε κατοίκους της δυτικής Γερμανίας.

Το ποσοστό αυτό είναι, όμως, πολύ υψηλότερο σε συγκεκριμένες πόλεις, που έτυχε να προσελκύσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον εύπορων Γερμανών κατοίκων του δυτικού τμήματος της χώρας.

Οπως αναφέρει η Die Zeit, μετά την πτώση του Τείχους, η τότε κυβέρνηση της Γερμανίας υιοθέτησε πολιτικές που στόχευαν στο να τονώσει την ανάπτυξη και την οικονομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, έδωσε κίνητρα στους  Γερμανούς για να επενδύσουν στο ανατολικό τμήμα, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα αγορών και ανακαινίσεων ακινήτων. Εσπευσαν τότε να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία οι εύποροι Γερμανοί, οι οποίοι βέβαια ήταν κάτοικοι της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η Δρέσδη.

Από έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από 12 χρόνια προέκυψε πως 60% των ιδιοκτητών ακινήτων της Δρέσδης κατοικούν στη δυτική Γερμανία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Λειψία.

Οπως τονίζει το δημοσίευμα της Die Zeit, πριν από 30 χρόνια η Λειψία είχε ακριβώς την ίδια όψη που είχε όταν τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τουριστικό θέρετρο

Τώρα, όμως, η Λειψία φαίνεται σαν να είναι η πλουσιότερη πόλη της Γερμανίας καθώς έχει ανακαινισθεί χάρη στα χρήματα των Δυτικογερμανών.

Οι κάτοικοι της δυτικής Γερμανίας, άλλωστε, αποτελούν την πλειονότητα μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων στο Μπιντζ, ένα τουριστικό θέρετρο στη Βαλτική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που διεξήγαγε το τοπικό κανάλι MDR, το 52% των οικοπέδων στο Μπιντζ ανήκει σε κατοίκους της δυτικής Γερμανίας.

Και βέβαια, η ανισότητα στην κατοχή ακινήτων αντανακλάται και στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 45% των κατοίκων της δυτικής Γερμανίας είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού τους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ανατολική Γερμανία δεν είναι παρά 31% και έχει μείνει αμετάβλητο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Οι Γερμανοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας βέβαια έχουν κατοικίες σε περιοχές όπου τα ακίνητα έχουν μικρότερη αξία. Η αξία των ακινήτων ενός μέσου νοικοκυριού ανέρχεται σε 122.500 ευρώ στο δυτικό τμήμα της χώρας, αλλά στο ανατολικό δεν υπερβαίνει τις 50.900 ευρώ.

Κύμα αγορών ακινήτων

Το ρεπορτάζ της Die Zeit γύρω από την ιδιοκατοίκηση στη Γερμανία και τη διαφορά ανάμεσα στους κατοίκους των δύο τμημάτων της χώρας παραθέτει και τη θέση του Γκέοργκ Μίλμπραντ, πρώην αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Σαξονίας. Ο εν λόγω πολιτικός έμμεσα επικρίνει την επιλογή της ενοποιημένης Γερμανίας, που μετά την πτώση του Τείχους ενθάρρυνε τις επενδύσεις και τις αγορές ακινήτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Διαπιστώνει ότι, ενώ θεωρητικά το κίνητρο ήταν να τονωθεί η οικονομία της φτωχότερης και λιγότερο ανεπτυγμένης πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τελικά οι κάτοικοι αυτού του τμήματος της χώρας δεν ωφελήθηκαν. Το κύμα αγορών και ανακαινίσεων κατοικιών στην πρώην Ανατολική Γερμανία που σημειώθηκε μετά το 1989 απέβη προς όφελος μόνον των εύπορων Γερμανών από την πρώην δυτική Γερμανία, ορισμένοι από τους οποίους κυριολεκτικά πλούτισαν. Το μόνο όφελος για το ανατολικό τμήμα της χώρας ήταν η γρήγορη ανακαίνιση κτιρίων και ολόκληρων πόλεων που έγινε με τα χρήματα των Γερμανών από το δυτικό τμήμα της χώρας.  Οπως τονίζει η Die Zeit, το 1989 πολλοί κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας έπρεπε να ξεκινήσουν μια νέα ζωή κυριολεκτικά από το μηδέν. Στην Πολωνία και στην Ουκρανία, αντίθετα, ένα ποσοστό των κατοικιών προσφέρθηκε από το κράτος στους ενοίκους τους σε πολύ χαμηλές τιμές, σχεδόν δωρεάν. Οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, όμως, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν ή να τα ανακαινίσουν. Γι’ αυτό και η ανακαίνιση των πόλεων στις δύο αυτές χώρες άργησε πολύ περισσότερο από τις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή