Ενίσχυση πωλήσεων και μείωση ζημιών για τη Frigoglass

Ενίσχυση πωλήσεων και μείωση ζημιών για τη Frigoglass

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάκαμψης συνεχίζει να βρίσκεται η Frigoglass με την αναδιάρθρωση του δανεισμού, η οποία συνοδεύθηκε και από ριζική ανακατανομή της παραγωγικής της δομής, να λειτουργούν αποτελεσματικά. Το τρίτο τρίμηνο του 2019 η εταιρεία σημείωσε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεων και λειτουργικών κερδών της, ενώ σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων μείωσε περίπου κατά 50% τις ζημίες.

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών της Frigoglass διαμορφώθηκε σε 96,56 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 20,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Σε επίπεδο εννεαμήνου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 384,83 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 17,2%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σε 16,07 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 34,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 διαμορφώθηκαν σε 64,59 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 1,64 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2019 έναντι ζημιών 3,35 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη θεωρείται η αύξηση του συγκρίσιμου περιθωρίου EBITDA κατά 117 μονάδες βάσης, σε 16,1%, λόγω βελτιωμένης απορρόφησης των εξόδων παραγωγής και των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών εξοικονόμησης κόστους πρώτων υλών και αύξησης της παραγωγικότητας.  Παρά τον χαμηλότερο δανεισμό σε συνέχεια της αποπληρωμής ύψους 3,2 εκατ. ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο καθαρός δανεισμός (εξαιρουμένων των υποχρεώσεων από μισθώσεις) αυξήθηκε σε 217 εκατ. ευρώ, έναντι 210,7 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018. Η αύξηση του καθαρού δανεισμού είναι κυρίως αποτέλεσμα των υψηλότερων τόκων, της πληρωμής αποζημιώσεων σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας στην Ελλάδα, των προαγορών υλικών για την επερχόμενη ανακατασκευή του κλιβάνου στη Νιγηρία καθώς και την ταμειακή εκροή για τον τερματισμό του συνταξιοδοτικού προγράμματος καθορισμένων παροχών των εργαζομένων στη Νιγηρία που πραγματοποιήθηκε το τέταρτo τρίμηνο του 2018.

Οι πωλήσεις στην κατηγορία της επαγγελματικής ψύξης ενισχύθηκαν στο γ΄ τρίμηνο του 2019 κατά 23,2%, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 η αύξηση ήταν 18%. Ιδιαίτερα ανοδική ήταν η πορεία των πωλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη (κατά 51,5%), μετά την αύξηση των παραγγελιών για επαγγελματικά ψυγεία από πελάτες ζυθοποιίας και αναψυκτικών ιδίως σε Πολωνία, Ρωσία και Ουκρανία.

Στην κατηγορία της υαλουργίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,3% στο γ΄ τρίμηνο και κατά 14,4% στο εννεάμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή