«Αιώνιοι» φοιτητές οι 4 στους 10 σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

«Αιώνιοι» φοιτητές οι 4 στους 10 σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου τέσσερις στους δέκα φοιτητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των δύο παλαιότερων πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο και το Μακεδονίας, είναι ανενεργοί ή άλλως, «αιώνιοι», όπως προέκυψε από την τελευταία απογραφή, η οποία έγινε προ ημερών έπειτα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας.

Αφορμή για την αναζήτηση των στοιχείων ήταν η κατανομή έκτακτου κονδυλίου ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ στα διάφορα πανεπιστήμια της χώρας για την οποία, ένα εκ των κριτηρίων ήταν και ο αριθμός των ενεργών φοιτητών του κάθε ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία εστάλησαν στο υπουργείο η κατάσταση στα δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

– Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές είναι 76.628. Εξ' αυτών ενεργοί, δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί πριν από έξι ή επτά χρόνια το πολύ, υπερβαίνοντας κατά δύο μόνο έτη τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης, είναι 43.051, ποσοστό 56%. Το υπόλοιπο 44% διατηρεί πολύ χαλαρή ή μηδαμινή σχέση με το πανεπιστήμιο.

Εκτός αυτών, στο ΑΠΘ είναι εγγεγραμμένοι άλλοι 7.677 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 4.364 υποψήφιοι διδάκτορες και 242 μεταδιδάκτορες.

– Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εκεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανέρχεται στους 17.385 και ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί μετά το 2013 (στο ΠΑΜΑΚ όλα τα τμήματα είναι τετραετούς φοίτησης) ανέρχεται στους 10.337, ποσοστό 40%. 

– Χειρότερα είναι τα πράγματα στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αθήνας, το Εθνικό Καποδιστριακό και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι μοιρασμένοι σε ενεργούς και αιώνιους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα στοιχεία αυτά πρόκειται να συνυπολογιστούν στη ρύθμιση την οποία επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία σχετικά με τη θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών, κάτι που είχε άλλωστε θεσπιστεί και παλαιότερα, με δύο νόμους, αλλά τελικά καταργήθηκε.

Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι να επανέλθει μια ανάλογη ρύθμιση, η οποία θα περιληφθεί στο νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί τους πρώτους μήνες του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών θα προβλέπονται και εξαιρέσεις για σοβαρούς λόγους υγείας και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, ενώ θα προβλέπεται και μεταβατική διάταξη που θα αφορά τους εν ενεργεία φοιτητές.

Πηγή:voria.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή