Η Αγκυρα κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ

Η Αγκυρα κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επόμενο τυπικό βήμα προώθησης της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, που συνήφθη ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη, προχώρησε η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Από την Αγκυρα έγινε επισήμως γνωστό ότι την Τετάρτη κατατέθηκε προς ένταξη στο αρχείο της γ.γ. του ΟΗΕ το μνημόνιο κατανόησης με την Τρίπολη, το οποίο και περιλαμβάνει τις συντεταγμένες οριοθέτησης των θαλάσσιων ορίων ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία. Την κίνηση είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σάββατο. Σημειώνεται ότι ένας από τους στόχους της Αθήνας ήταν η αποτροπή αυτής της εξέλιξης, παρόλες τις δυσκολίες που κάτι τέτοιο συναντούσε. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι «η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης στα Ηνωμένα Εθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια». Και συμπλήρωναν ότι «η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές προς τον γ.γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η Αγκυρα επιχειρεί να εδραιώσει και τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη, με αφορμή το στρατιωτικό σύμφωνο που έχει υπογράψει με την Τρίπολη. Δεδομένου ότι βασικοί παίκτες στη Λιβύη (Ρώμη, Μόσχα, Παρίσι, Ουάσιγκτον) αντιδρούν στο ενδεχόμενο μόνιμης τουρκικής παρουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να την περιβάλλει με τον μανδύα της «ειρηνευτικής δύναμης». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν ανέφερε τις σχετικές προθέσεις του κατά την τελευταία επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα, πάντως, παραμένει αρνητική στο ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη.

Η Αγκυρα εξακολουθεί να συνοδεύει τις διπλωματικές κινήσεις της με υψηλούς ρητορικούς τόνους. Χθες, με αφορμή την κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ, ο υπ. Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επισήμανε σε συνέντευξή του («Σαμπάχ») ότι από την Αττάλεια έως την Τρίπολη δεν μπορεί να διεξαγάγει δραστηριότητες καμία τρίτη χώρα, πλην της Τουρκίας και της Λιβύης. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Αγκυρας», είπε ενδεικτικά ο κ. Ντονμέζ. Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Εχουμε αντικριστές ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αντιταχθεί η Ελλάδα». Ο κ. Ντονμέζ περιέγραψε τις ενστάσεις της Ελλάδας ως αδύναμες, καθώς, κατά την άποψή του, η συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης εδράζεται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

Δηλώσεις Ακάρ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συνέδεσε τη γενικότερη συζήτηση και με το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας», είπε χθες ο κ. Ακάρ κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ενώ πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε. Οταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία». Ο κ. Ακάρ υπερασπίστηκε και το διπλό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης που, όπως είπε, είναι «σύμφωνο με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή