Διαβεβαιώσεις για έργα «Φιλόδημου»

Διαβεβαιώσεις για έργα «Φιλόδημου»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορεί κάποιος να πει ότι το ποτήρι είναι άδειο και κάποιος άλλος ότι το ποτήρι είναι μισοάδειο. Το θέμα όμως είναι ότι το ποτήρι έχει μέσα νερό». Με αυτή τη φράση  ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος απάντησε στις επικρίσεις για τους αναγκαίους συμβιβασμούς που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων να περάσει με ευρύτατη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας την ψήφο 288 βουλευτών. Ο υπουργός τόνισε ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει όλους τους νέους 18-30 ετών που βρίσκονται στο εξωτερικό για σπουδές ή εργασία. «Είναι σημαντικό ότι έχει συμπεριληφθεί η γενιά του brain drain» σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ρύθμιση διευκόλυνσης και όχι για δικαίωμα ψήφου. «Ουδείς δεν χάνει το δικαίωμα που έχει να ψηφίσει στην πατρίδα του», κατέληξε.

Ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο αριθμό πολιτών που θα χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό. Ανέφερε ότι είναι κρίσιμο πόσοι θα τη χρησιμοποιήσουν τελικά και ανακοίνωσε ότι σύντομα το υπουργείο Εσωτερικών  θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού κυρίως μέσω διαδικτυακής καμπάνιας, ενώ ανακοίνωσε ότι η σχετική πλατφόρμα σχεδιάζεται να ανοίξει την άνοιξη –οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες– για να εγγραφούν όσοι το επιθυμούν.

Ερωτηθείς αν ανάλογες συναινέσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και όσον αφορά την ψήφιση του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι «σε αυτή την περίπτωση οι συναινέσεις είναι πολύ πιο δύσκολες», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει την πιθανότητα. Σε κάθε περίπτωση τόνισε  ο εκλογικός νόμος εναπόκειται στον πρωθυπουργό τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο όσο και ως προς τον χρόνο κατάθεσης.

«Διαβεβαιώνω τους δημάρχους ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί» δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στα έργα που έχουν ενταχθεί στον «Φιλόδημο»  από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση. «Μοίρασαν υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές» τόνισε,  καθώς είχαν προβλεφθεί έργα συνολικής χρηματοδότησης 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που υπήρχαν στο πρόγραμμα ήταν 134 εκατομμύρια. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να μην κοπεί κανένα από τα έργα που έχουν εγκριθεί. «Δεν έχω πρόβλημα με τα έργα, με τα χρήματα έχω» κατέληξε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εξεύρεση χρηματοδότησης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή