Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλού το κόμμα, αλλού ο Τσίπρας, θα μπορούσε να είναι ένας εύγλωττος τίτλος των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να περάσει ένα συγκεκριμένο προφίλ και να τοποθετήσει την αξιωματική αντιπολίτευση με έναν διαφορετικό τρόπο στο πολιτικό κάδρο, που εδράζεται στην «αξιοπιστία» και στην «εναλλακτική λύση» έναντι της Ν.Δ., στελέχη του κόμματός του, ακόμα και βουλευτές, μεταφέρουν σε άλλα πεδία την ατζέντα, αναδεικνύοντας ωστόσο θέματα υπαρκτά, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα. Χθες, στην ηγεσία του κόμματος επικρατούσε μεγάλη ικανοποίηση για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που, όπως έλεγαν, ήταν το επιστέγασμα μιας σοβαρής παρουσίας του τελευταίου δεκαημέρου με φόντο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει η πεποίθηση πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει σταθεί και με το παραπάνω στο ύψος του θεσμικού του ρόλου» με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Η εικόνα αυτή, όμως, αλλοιώθηκε από μπαράζ δηλώσεων στελεχών. Δεν ήταν μόνο η περιθωριακή δήλωση της κ. Κασιμάτη που θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο για τον μετασχηματισμό του σε «μεγάλο προοδευτικό κόμμα».

Χθες έκανε την επανεμφάνισή του και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επανέφερε ένα εσωκομματικό θέμα που έχει μπει κάτω από το χαλί: την αποτίμηση της μεγάλης εκλογικής ήττας σε ευρωεκλογές και εκλογές και τη λάθος στρατηγική που ακολουθήθηκε εκείνη την περίοδο. «Εγώ δεν μασάω τα λόγια μου. Υπάρχει ευθύνη στην ηγετική ομάδα», είπε ο τέως βουλευτής, θέτοντας και θέματα στρατηγικής: «Το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στις ευρωεκλογές με τον τρόπο που οδηγηθήκαμε, ήμασταν λίγοι αυτοί που λέγαμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά κι είναι ένα στοιχείο ευθύνης, που πρέπει να αποδοθεί», ανέφερε. Ο κ. Κοντονής επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με μια «διαφορά αρκετά σημαντική» και ως εκ τούτου «είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποτίμηση» τόσο του κυβερνητικού έργου όσο και της ήττας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Φίλης διατύπωνε εκ νέου επιφυλάξεις (Θέμα FM) για την περίφημη «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «με ενοχλεί και πολιτικά και αισθητικά μια εικόνα που πρόσωπα ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ καταδικασμένα εμφανίζονται σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο». Οι δύο παρεμβάσεις αφορούν θέματα που στο παρασκήνιο συζητιούνται και η ηγεσία δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να τα αντιμετωπίσει. Το δύσκολο εσωκομματικό παζλ συμπληρώνεται και από εσωτερικές διαφωνίες επί πολιτικών. Επί παραδείγματι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαφορετική προσέγγιση για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το είχε επεξεργαστεί και η κυβέρνηση το είχε διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήταν ώριμο για έγκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή