Οι ΗΠΑ «καίνε» το σενάριο για πολιτικούς

Οι ΗΠΑ «καίνε» το σενάριο για πολιτικούς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την, εκτός των άλλων, κατάθεση ενός εγγράφου που αποδίδεται στις αμερικανικές αρχές, και από το οποίο επιβεβαιώνεται –σύμφωνα με πληροφορίες– η μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, ολοκλήρωσε χθες την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής.

Ηταν η τρίτη ημέρα που προσήλθε για να καταθέσει και ο κ. Αγγελής, αφού φέρεται επίσης να επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπήρχαν ούτε απλές ενδείξεις για την άσκηση δίωξης κατά πολιτικών προσώπων, μιλώντας ειδικότερα για την περίπτωση του Ανδρ. Λοβέρδου φέρεται να σχολίασε ότι αν ήταν επόπτης θα ασκούσε δίωξη στους εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας, ενώ επιπροσθέτως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επανήλθε σε αναφορά του στον τέως πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού στην υπόθεση της δίωξης πολιτικών προσώπων ήταν ο τότε πρωθυπουργός». Κατά τα λοιπά φέρεται και χθες να «φωτογράφισε» ως «Ρασπούτιν» τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, λέγοντας εκτός των άλλων ότι έχει σχέση και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως τον είχαν βάλει και στην ΕΥΠ.

Ως προς το προαναφερθέν έγγραφο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει ημερομηνία 1η Αυγούστου 2017 και είναι μεταφρασμένο (το πρωτότυπο στα αγγλικά δεν φαίνεται να υπάρχει στην κατοχή του). Αποστολέας του εμφανίζεται να είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αποδέκτρια η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Λέγεται ότι σε αυτό το έγγραφο γίνεται λόγος για πολιτικές μάρκετινγκ από πλευράς Novartis με αποδέκτες γιατρούς και ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγος σε συγκεκριμένα ονόματα, μεταξύ των οποίων του Κ. Φρουζή, ενώ υπάρχουν και αναφορές σε δύο εκδότες Ν. Χατζηνικολάου και Εμμ. Βουλκίδη. Για τον κ. Χατζηνικολάου σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται τα ακόλουθα στο κατατεθέν μεταφρασμένο κείμενο: «Είχε εύκολη πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Αμυνας, στο υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Xατζηνικολάου κανόνιζε συναντήσεις μεταξύ αυτών των υπουργείων και του Φρουζή. Η Novartis αύξησε τα τιμολόγια με τη REAL MEDIA (που ανήκει στον Χατζηνικολάου)».

Αντίδραση

Η παρουσίαση του εγγράφου προκάλεσε την έντονη αντίδραση πηγών προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού έκαναν λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού, οι πηγές αυτές υποστήριξαν ότι υπήρξε και ένα δεύτερο έγγραφο που κατατέθηκε επίσης στην Επιτροπή, με μεταγενέστερη του πρώτου ημερομηνία (23/1/2018) των αμερικανικών αρχών, και με το οποίο –όπως λένε– «επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis». Από τις σελίδες που αποσπασματικά «διέρρευσαν» προκύπτει πράγματι αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, πλην όμως, με τρόπο που κάθε άλλο παρά καταδεικνύει εμπλοκή τους σε σκάνδαλο. Ειδικότερα αναφέρονται τα ονόματά τους κάτω από τη φράση «το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα».

Στα αξιοσημείωτα του χθεσινού τρίτου μέρους της κατάθεσης Αγγελή είναι οι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορά του σε δύο φόνους που πιθανόν σχετίζονται με την υπόθεση Novartis. Φέρεται να μίλησε για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου και ενός άλλου προσώπου, προσθέτοντας ότι αισθάνεται νομικό και πραγματικό φόβο έπειτα από αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή