Κυρώσεις για Τουρκία ζητούν Αλ. Τσίπρας και Φ. Γεννηματά

Κυρώσεις για Τουρκία ζητούν Αλ. Τσίπρας και Φ. Γεννηματά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά για περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το ανυπόστατο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την προπαρασκευαστική σύνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τοποθετήθηκαν για την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ευθύνη της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα για τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας και ως εκ τούτου τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούνιο να επεκταθούν και για την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στους Σοσιαλιστές κάτι που είπε και πριν από δύο 24ωρα στην ελληνική Βουλή: Αν δεν υπάρξει απειλή κυρώσεων, ώστε να ξέρει η Τουρκία τις συνέπειες των πράξεών της, τότε η πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε το επιχείρημα της Αγκυρας πως αγνοήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς τόνισε ότι ως πρωθυπουργός το 2016 είχε προτείνει στον κ. Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς καμία ανταπόκριση, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός της άρνησης συμμετοχής της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο του Καΐρου. Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, τα βήματα από τούδε και στο εξής πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και μόνο αν αυτές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού όμως έχουν τερματιστεί οι παράνομες ενέργειες. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η κ. Γεννηματά, η οποία αναζήτησε στο πλαίσιο του προσυνεδρίου του PES συνεννοήσεις και δεσμεύσεις για τα αιτήματα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να μην αναγνωρίσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και συνεπώς να μην αναγνωριστούν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος-μέλος της Ε.Ε. Παρά, πάντως, την ταύτιση Τσίπρα – Γεννηματά στο θέμα των κυρώσεων (το είχε αναφέρει και στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ), η κοινή παρουσία τους στην προσύνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν συνοδεύτηκε από κάποιο τετ α τετ, επιβεβαιώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό δεν εμπόδισε, βεβαίως, τον κ. Τσίπρα να επαναλάβει την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή