Aπορριπτέα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Aπορριπτέα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση ότι η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης είναι απορριπτέα και άκυρη, καθώς η κυβέρνηση αυτή δεν είναι νόμιμη αφού έχει αποτύχει να πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επανέλαβε χθες από τον χώρο του Κοινοβουλίου της Ελλάδος ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα.

Ο υψηλός αξιωματούχος της Λιβύης, μάλιστα, στον απόηχο και σχετικού εγγράφου που ως γνωστόν έχει αποστείλει στα Ηνωμένα Εθνη, έκανε λόγο για μια συνωμοσία η οποία επιβουλεύεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού και λιβυκού λαού, την οποία η χώρα του θα ακυρώσει στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στη συνάντηση των δύο ανδρών παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

«Η ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη αποκτά πρόσθετη σημασία για εμάς, ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Ακίλα Σάλεχ Ισα πολύ πρόσφατα έχει τοποθετηθεί, με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα, για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα του, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης, συμφωνία την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη», σημείωσε κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Ως ελληνικό Κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη χώρα της Λιβύης και προφανώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτόν τον σκοπό».

Από την πλευρά του, σε σύντομη παρέμβασή του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδιας μίλησε για «την αναλυτική ενημέρωση» που έλαβαν, για να συνεχίσει: «Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία τα memoranta τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Σάλεχ και του δηλώσαμε και την ετοιμότητά μας ως ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στη Λιβύη».

Ο κ. Ακίλα Σάλεχ Ισα τόνισε: «Hρθαμε για να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι απορριπτέα, είναι άκυρη, διότι αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα, αφού ή ίδια η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει απορριφθεί, δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα, όπως προβλέπεται, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συνεπώς, βάσει των προβλεπομένων στην πολιτική συμφωνία, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν έχει εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τη συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία, κατά συνέπεια δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής, σύναψης των συγκεκριμένων μνημονίων, που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες που άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού Κράτους, καθώς επίσης των δικαιωμάτων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι νόμιμη». Για να προσθέσει: «Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων την απορρίπτουμε, όπως επίσης οι Ενοπλες Λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης. Εμείς θα είμαστε μία ομάδα, για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και σε όλα τα διεθνή φόρουμ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή