Γλασαρισμένα κότσια με ζεστή πατατοσαλάτα και κατσικίσιο τυρί

Γλασαρισμένα κότσια με ζεστή πατατοσαλάτα και κατσικίσιο τυρί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα λαχταριστό, πληθωρικό πιάτο με βιεννέζικο αέρα. Σιγοβράζουμε τα κότσια από την προηγούμενη μέρα, για να κερδίσουμε χρόνο. Τη μέρα του τραπεζιού θα χρειαστούμε μόλις 30-40 λεπτά για να ψήσουμε το κρέας.  

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 1 βράδυ, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 4 ώρες

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 2 χοιρινά κότσια (το βάρος τους κυμαίνεται από 1.300 έως 1.800 γρ. το καθένα)
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για τις πατάτες
  • 10 μέτριες πατάτες με τη φλούδα, καλά πλυμένες
  • 1 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (ή το πράσινο μέρος από 5-6 χλωρά κρεμμυδάκια)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε πολύ ψιλά καρέ
  • 250 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (τύπου σεβρ ή άλλο της αρεσκείας μας)
  • 1 κουτ. σούπας πευκόμελο ή άλλο σκούρο μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Την προηγούμενη μέρα: Βάζουμε τα κότσια σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν.

Τα στεγνώνουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε τη σόγια, τη ζάχαρη, την κέτσαπ, τις 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (το αλάτι με προσοχή, γιατί η σόγια είναι αλμυρή). Αλείφουμε με το μείγμα τα κότσια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Την ημέρα του σερβιρίσματος: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε σε ένα ταψί τα κότσια μαζί με τη μαρινάδα τους και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σε τακτά διαστήματα, με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σχοινόπρασο, το λάδι, τα κρεμμύδια, το τυρί, το μέλι και αλατοπίπερο. Αν χρειάζεται το μείγμα να γίνει πιο ρευστό, προσθέτουμε λίγο λάδι.

Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες (με τη φλούδα) και τις στρώνουμε σε πυρέξ. Περιχύνουμε με το μείγμα μελιού-τυριού και ψήνουμε στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, για 20 λεπτά. Σερβίρουμε τα κότσια ζεστά με τις πατάτες.

Τι πίνουμε: Το χοιρινό είναι ένα εύκολο σε οινικούς συνδυασμούς κρέας. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τις συνταγές με ωραία Ξινόμαυρα ή Pinot Νoir, γοητευτικές Μαυροδάφνες ή πλούσιες premium Νεμέες, αλλά και με ώριμες βαρελάτες Μαλαγουζιές και Βιδιανά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή