Οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων δεν ήταν αρκετές

Οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων δεν ήταν αρκετές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια της κρίσης, κατάφερε απλώς να φτάσει τους τελευταίους των εταίρων της στις λίστες της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκινούσε από πάρα πολύ χαμηλή βάση, ενώ από το 2014 επιβραδύνθηκε και η ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Αυτό επισήμανε ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, κατά την παρουσίαση σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, προχθές το βράδυ, της μελέτης που έκανε, μαζί με την οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος, Μαριάνθη Αναστασάτου, για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης. Ειδικά για το συνταξιοδοτικό, η κ. Αναστασάτου είπε ότι η σχετική δαπάνη παραμένει μακράν η υψηλότερη στην Ε.Ε. και αποτελεί «δημοσιονομική βόμβα».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συζήτηση που ακολούθησε, με συντονιστή τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων  πολλαπλασιάσθηκε το φορολογικό βάρος δυσανάλογα με όσα εισπράχθηκαν και εξουθενώθηκε ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Μίλησε επίσης για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο «στενός κορσές» ήταν και παραμένει απαραίτητος και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να διατηρηθεί ως κόρην οφθαλμού.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι τα υπερπλεονάσματα ήταν μεν υφεσιακά, αλλά είχαν και την καλή τους πλευρά, γιατί εμπέδωσαν την εμπιστοσύνη ότι η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει σε μόνιμη βάση τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ο κ. Χουλιαράκης, πάντως, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον, λέγοντας ότι μια χώρα με τόσο υψηλό χρέος, στην επόμενη ύφεση κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στις ίδιες περιπέτειες με του 2010.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο δημοσιονομικό, αλλά και θεσμικό, αναφέροντας την απουσία διαφάνειας στις δαπάνες, την έλλειψη μηχανισμού προειδοποίησης και τη μη αξιολόγηση των δαπανών. Ο ίδιος διερωτήθηκε αν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν θα διατηρηθούν ή «θα ξηλωθεί το πουλόβερ» και ανέφερε χαρακτηριστικά νομοθετικές ρυθμίσεις που καταστρατηγούν το ενιαίο μισθολόγιο (υπουργείο Υγείας) και δικαστικές αποφάσεις που δυναμιτίζουν τη δημοσιονομική πολιτική (συντάξεις).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή