Στα 2 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Aramco

Στα 2 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Aramco

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεφαλαιοποίηση της Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου, άγγιξε χθες τα 2 τρισ. δολάρια χάρη στην άνοδο της μετοχής της για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Ο αρχικός στόχος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για αποτίμηση της πιο κερδοφόρας εταιρείας στον πλανήτη στα 2 τρισ. δολάρια φαίνεται να επιτυγχάνεται, προς το παρόν. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να καταστήσει δυσκολότερη την εισαγωγή της Aramco και στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν την αξία της επιχείρησης πολύ χαμηλότερα.

Με τις μεγάλες εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας να κυκλοφορούν την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου η μετοχή είχε κλείσει με άνοδο 10% στο ντεμπούτο της, με τίτλους όπως «Η Aramco στην κορυφή του κόσμου» και «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα», η μετοχή συνέχισε την ανοδική της πορεία. Εφτασε να ενισχύεται και χθες κατά 10% και τελικά έκλεισε, με δεκαπλάσιo όγκο συναλλαγών σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα, με άνοδο 4,6%. Η κεφαλαιοποίηση της Aramco ανήλθε χθες σε 1,96 τρισ. δολάρια. Η ανοδική πορεία της μετοχής απηχεί την προσπάθεια της σαουδαραβικής κυβέρνησης να πετύχει θετική αρχή για τη σημαντικότερη εταιρεία της, ιδιαίτερα αφότου οι διεθνείς επενδυτές απείχαν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ, θεωρώντας πως η τιμή της μετοχής είναι πολύ υψηλή. Η σαουδαραβική κυβέρνηση ενθάρρυνε τους πολίτες της χώρας να αγοράσουν και να διακρατήσουν τη μετοχή της Aramco μέσω της χορήγησης φθηνών δανείων. «Από την όρεξη που βλέπουμε για τη μετοχή, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυσή της κατά 10% με 18% την επόμενη εβδομάδα», σχολίασε στο Bloomberg ο Βίτζαϊ Βαλέτσα, επικεφαλής επενδύσεων στη Century Financial Consultancy στο Ντουμπάι.

Ωστόσο, ήταν η επιμονή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πως η αξία της Aramco είναι τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια, που απέτρεψε πολλούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές από το να πάρουν μέρος στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco. H απροθυμία οδήγησε το Ριάντ στην απόφαση να πουλήσει στην αγορά μόλις το 1,5% των μετοχών της εταιρείας από τις οποίες συγκέντρωσε 25,6 δισ. δολάρια. Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να πουλήσει το 5% των μετοχών της Aramco (στο τοπικό και σε ξένο χρηματιστήριο) και να αντλήσει 100 δισ. δολάρια τα οποία θα χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο «Οραμα 2030» του Μπιν Σαλμάν για απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τα έσοδα του πετρελαίου.

Το Ριάντ εξακολουθεί να έχει σχέδια για εισαγωγή της Aramco και στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όμως η άνοδος της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας ενδεχομένως να περιπλέξει τα πράγματα. Διαχειριστές κεφαλαίων που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα τοποθέτησαν την αξία της Aramco μεταξύ 1,2 τρισ. δολαρίων και 1,5 τρισ. δολαρίων. Αναλυτές της Bernstein θεωρούν ότι η αξία της Aramco ανέρχεται σε 1,36 τρισ. δολάρια (συγκριτικά η κεφαλαιοποίηση της Exon Mobil είναι χαμηλότερη από 300 δισ. δολάρια). «Η Saudi Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή και πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, αλλά το μέγεθος δεν είναι τα πάντα», έγραψαν οι αναλυτές της Bernstein, επισημαίνοντας το ρίσκο του χαμηλού ρυθμού αύξησης των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην περίπτωση που δεν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου. Ως «βασικό ρίσκο» θεωρούν οι αναλυτές της Bernstein την εταιρική διακυβέρνηση της Aramco, αφού η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει πάνω από το 98% των μετοχών της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή