Τους στόχους του 2020 παρουσίασε ο ΟΔΔΗΧ σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη

Τους στόχους του 2020 παρουσίασε ο ΟΔΔΗΧ σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους στόχους του ΟΔΔΗΧ για το 2020 ανέλυσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Δημήτρης Τσάκωνας, σε πάνελ για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Οπως σημείωσε, το 2019 το ελληνικό Δημόσιο εφάρμοσε ένα επιτυχημένο δανειακό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το πιο αισιόδοξο επίσημα δημοσιευμένο σενάριο. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στο Δημόσιο όχι μόνο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του για το έτος 2019, αλλά και να προπληρώσει το πιο ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και να μειώσει το ύψος των εντόκων γραμματίων, σε μια προσπάθεια μείωσης του κινδύνου αναχρηματοδότησης του χαρτοφυλακίου ελληνικού χρέους, επιτυγχάνοντας παράλληλα περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και διατηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα στο ίδιο επίπεδο με αυτό του τέλους του 2018.

Λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα ταμειακά αποθέματα καθώς και ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο έτος είναι σχεδόν μηδενικές, ο κ. Τσάκωνας τόνισε πως οι πολιτικές δανεισμού, ταμειακής διαχείρισης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρέους για το 2020 θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους στόχους: Τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, τη δημιουργία χώρου για εκδοτική δραστηριότητα, την έκδοση κρατικών ομολόγων με ικανό ποσό έκδοσης ώστε να θεωρούνται εκδόσεις αναφοράς, τη διατήρηση της συνεχούς και μόνιμης παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τη βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά, τη διατήρηση του συνεχούς διαλόγου με την επενδυτική κοινότητα, την περαιτέρω επέκταση της επενδυτικής βάσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και την περαιτέρω μείωση των περιθωρίων πιστωτικού κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο πάνελ συμμετείχαν κορυφαία στελέχη των BNP Paribas, Goldman Sachs, ΕΛΠΕ, Εθνικής Τράπεζας, Milbank και Nomura. Ο Αρνοντ Τοσιέν, γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής στην Ελλάδα και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της BNP Paribas, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 2019 ήταν ένα έτος ισχυρών επιδόσεων για τις ελληνικές αγορές μετοχών και χρεογράφων. Οι διεθνείς επενδυτές χαιρέτισαν τη συνεχή οικονομική βελτίωση της χώρας και την αναμενόμενη πολιτική μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση. «Βλέπουμε ένα θετικό μομέντουμ, καθώς η επιτυχημένη έκδοση ομολόγων προσείλκυσε φέτος επενδυτές υψηλής ποιότητας, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει περισσότερους επενδυτές να στραφούν προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή